Csiperkegombával a sertésinfluenza ellen?

A közönséges fehér csiperke segíthet a sertésinfluenza leküzdésében, állítják a Tuft Egyetem kutatói. Felfedezték, hogy ez az egyszerű kis gomba, amiről sok éven át azt gondolták, hogy nem gyógyhatású, és nincs jelentős tápértéke, az emberi immunrendszernek hatalmas lökést tud adni.

A Tuft tanulmányban, ami a The Journal of Nutrition-ban jelent meg, rámutat arra, hogy a sarki zöldségesnél is kapható csiperkegomba több antioxidánst tartalmaz, mint néhány ázsiai gyógyhatású gomba, amit súlyos pénzekért nagy tömegben kell vásárolni, hogy kifejtsék kedvező hatásukat. A közönséges fehér csiperkegomba is poliszacharidokat, ergothioneint és más, immunrendszert segítő anyagokat tartalmaz. Az immunrendszer felpörgetésén túl, a tanulmány szerint növeli a hormon szerű fehérjék, a citokinek mennyiségét, amik segítenek a vírusok és daganatok elleni védekezésben.

Mennyi gombát és milyen módon elkészítve kell a hatás eléréséhez fogyasztanunk? Margie King, a holisztikus tanácsadó szerint egy fél csésze (kb. 100g) csiperkegombát szükséges naponta fogyasztanunk, párolva, levesben vagy salátához adva.

Glenn Cardwell dietetikus és mások szerint is a gombák kiérdemelték a szuperélelmiszer – „superfood” jelzőt. A dietetikus szerint ahelyett hogy vitaminokhoz, vagy táplálék-kiegészítőkhöz nyúlnánk, a valódi, teljes értékű élelmiszerek, pl. a gombák igazi alternatívát nyújthatnak hosszú távon az egészségünk megőrzésében.

Forrás: Newsmax