A shiitake csodája

Számos ismert gyógyhatással bíró gombát termesztenek a világon. Szinte az egyetlen azonban a shiitake, ami hazánkban is szinte mindig hozzáférhető a friss zöldségek között. Ha frissen nem jutunk hozzá, akkor különböző kapszulák, szárítmányok formájában vehetjük magunkhoz.

Az immunrendszerünk szinten tartása érdekében érdemes beilleszteni a mindennapi étrendünkbe ezt a rendkívül értékes és egyben nagyon ízletes gombát.A shiitake az egyik legrégebben termesztett Távol-keleti gombafaj. Kiváló ízének, beltartalmi paramétereinek és széleskörűen ismert gyógyhatásának köszönhetően Európában és hazánkban is egyre nagyobb mennyiségben termesztik és fogyasztják. Nem véletlenül. Nézzük meg röviden, milyen ismert gyógyhatása van ennek a remek gombának.

A shiitake és a szív: koleszterin csökkentés

Az 1970-es években folytatott kutatások már bebizonyították a shiitake gomba koleszterin csökkentő hatását. A Japánban folytatott kutatások során sikerült azonosítani azt a speciális aminosavat, ami felgyorsítja a májban a koleszterin bontását. Egy 1974-ben elvégzett vizsgálatban 40 időskorú és 420 fiatal nő fogyasztott napi 9 g szárított shiitake-t, vagy azzal egyenértékű (90 g) friss gombát. Egy héttel a kúra megkezdése után az idősebb csoportban 7-15%-kal, a fiatalabb nők körében 6-12%-kal csökkent a vérben a koleszterin szintje.

Shiitake-vel a rák ellen

A maitake (Grifola frondosa – bokrosgomba) mellett a shiitake a másik legismertebb gomba a különböző rákfajták elleni küzdelemben. 1969-ben a tokiói Japán Nemzeti Rákkutatási Intézet kutatói izolálták először a shiitake-ből a lentinán nevű poliszacharidot. Egereken végzett laboratóriumi tesztekben a lentinán adagolásával az esetek 80-100 %-ában sikeresen csökkentették vagy visszafordították a rákos sejtek burjánzását. A lentinán az immunrendszer serkentésével segíti az emberi szervezetet a rákos sejtek leküzdésében.

Kísérletek az AIDS és a hepatitis B kezelésére

Az eddigieken túl a shiitake két napjainkban igen nagy problémát okozó vírustörzs ellen, a HIV és a hepatitis B ellen is hatékonynak bizonyult. Több kísérletben tesztelték a shiitake micéliumát és annak kivonatát HIV vírussal fertőzött sejteken. Az első kísérletben a gombakivonat hatékonyabbnak bizonyult az általánosan használt “AZT” (a HIV vírus szaporodását gátló anyag) kezelésnél és sikeresen késleltette az AIDS kifejlődését. Egy másik kísérletben a shiitake gomba sejtjeiben található lignin megakadályozta a HIV vírus szaporodását és a segítő T sejtek pusztulását. A lignin jótékony hatását a sok millió ember életét megkeserítő, igen gyakori herpes simplex I és II vírusok ellen is megfigyelték.

A hepatitis B fertőzést vérátömlesztéssel, nem steril tű használatával, vagy más, közvetlen vér-vér kapcsolat útján lehet elkapni. Az 1980-as években 16 japán klinika bevonásával vizsgálták a shiitake kivonatának hatását a hepatitis fertőzésre. A gombakivonat az immunrendszer serkentésével nagy mennyiségű antitest termelésére késztette a betegek szervezetét. 40 krónikus hepatitis B fertőzésben szenvedő alany kapott napi 6 gramm shiitake micéliumot, 4 hónapon keresztül. Minden betegnél egyértelműen enyhültek a fertőzés tünetei, 15 betegnél pedig a vírus inaktiválódását figyelték meg.

Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy a shiitake mint élelmiszer közvetlenül alkalmazható gyógyszerként. Kiválóan alkalmas a napi ásványi anyagok bevitelére mindamellett, hogy egy jól megtervezett diétában az immunrendszert is segíti. Remek beltartalmi mutatói miatt egészséges és a vegetáriánusok húspótlására is alkalmas.