5. Orosz Gombanapok

2010. májusában a Sylvan Hungária Zrt. jóvoltából nyílt lehetőségünk részt venni az 5. Orosz Gombanapokon. A konferencián, aminek az „Alekszander Gribojedov” nevű sétahajó adott otthont, 168 szakember vett részt, 10 országból.

A rendezvény 2003-ben indult történetének leghosszabb hajóútja volt ezt, 3 napot töltöttünk a hajón, Moszkvától egészen Jaroszlavl-ig utazva a Moszkva folyón, majd a Volgán. A 3 nap alatt összesen 9 plenáris előadást hallgathattunk meg, 5 tematikus kerekasztal beszélgetés és 14 kiállítói stand színesítette a programot.

Az európai gombapiac egyik legnagyobbika Oroszország, forgalma 150 millió euró, ennek a legnagyobb részét Kína és Lengyelország szolgálja ki. A termesztett gomba fogyasztásnak 2009-ban csupán 28%-a volt hazai termék. Érthető, hogy az orosz mellett a rendezvényen a kínai és a lengyel delegáció volt a legnagyobb. Jelen voltak a legnagyobb komposztgyártók (Mykogen, Wrona), gombatermelők (Biegpol és Fungipol), eszközgyártók (Champion).

A konferencia 3 nagy részre tagozódott. Az első részben az orosz gombaiparról, a gombapiacról és gombatermékekről szólt. Alexander Khrenov, a „Skola Gribovodsva” c. szakmai folyóirat főszerkesztője beszámolt az orosz piacon történt változásokról, illetve a 3. napon a gombafogyasztási tendenciákról, marketing kutatásról hallhattunk tőle előadást.

A Sylvan Polska képviselője, Slawomir Yutkevich a lengyel gombaiparról tartott előadást, illetve Gert Lemmers, a Sylvan komposztálási szaktanácsadója a III. fázisú komposztokról osztotta meg a tapasztalatait a hallgatósággal.

Kulturális programban sem volt hiány, a moszkvai városnézést a lenyűgöző, ódon Jaroszlavl megtekintése követte. A minden este későig tartó beszélgetések, énekverseny, táncos mulatság tette felejthetetlenné ezt a néhány napot.