A Monaghan Mushrooms 12 millió eurós beruházása

Az ír Monagahan Mushrooms telephelyén, Tyhollandban, Brendan Smith az ír agrárminiszter adta át Európa egyik legmodernebbnek tartott 12 millió eurós gombaipari beruházását.

A 18 termesztőházból álló komplexum geotermikus energiát használ a fűtésre és hűtésre, a párásító rendszer üzemeltetésére, a teljes termesztő felülete 21.306 m2. A tervek szerint 115 tonna friss csiperkét termesztenek majd, ami éves szinten 5980 tonna gombát jelent. Ennek a többsége  a brit piacon kerül értékesítésre.

Mind a 18 termesztő helyiségbe mintegy 15 km hosszúságú szőnyegeken mozgatott automatizált behúzórendszer segítségével érkezik a komposzt. A termék frissességét és a jobb minőséget biztosítandó a szedés és a csomagolás előkészítésének idejét lerövidítették például automatizált, hidraulikus működésű szedőkocsik alkalmazásával. A csomagoló és tároló részleg a termesztőházakhoz közel helyezkedik el, ami szintén egy fontos tényező a gomba frissességének megőrzésében.

Ez a beruházás a helyi munkaerő piacra is jó hatással lesz, hiszen 150 új munkahelyet hoz létre. Különösen fontos ez a kutatás-fejlesztés területén, ahol a cég 30 főt kíván alkalmazni. Ez a terület pedig kiemelt fontossággal bír a vállalati stratégiában.

A kutatás-fejlesztési igazgató, Dr John Collier elmondta, hogy a munkájuk roppant széleskörű lesz: magába foglalja a termékfejlesztést, a tápanyagok, a komposzt és takaróföld elemzését és a hulladékok és melléktermékek hatékony felhasználását. „Ez egy nagyon fontos mezőgazdasági ágazat, ami az ország mezőgazdasági exportjának a legsikeresebb és legnagyobb részét képviseli.” – tette hozzá.

A hivatalos megnyitón Mr. Brendan Smith, agrárminiszter a vállalkozást az ágazat úttörőjének nevezte, aki már eléri a 100 millió eurós méretet, ami az ír termék export 70%-át jelenti.

A Monaghan Mushrooms vállalatot 30 évvel ezelőtt Ronnie Wilson vállalkozó alapította – aki szintén ott volt a megnyitón – és mára egyike lett a legnagyobb európai gombatermesztőinek. Farmjai megtalálhatóak szerte Írországban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, 27 független gombatermesztő vállalkozást tömörít, miközben 2300 embert foglalkoztat.

Más ír exportőrökhöz hasonlóan a cégnek számos problémája van az euró – font árfolyam állandó ingadozása és a termelési költségek folyamatos emelkedése miatt: az ír minimálbér 8,65 euró/óra, ami az egyik legmagasabb összeg az EU-ban.