„Bajnoki” teljesítmény Lengyelországból

A lengyel gombaipari megoldások specialistája, a Champion az elmúlt évben azon fáradozott, hogy eljuttassa a termesztőkhöz a legmodernebb gombatermesztési technológiákat.

A lengyel székhelyű, gombaipari termékekre specializálódott Champion számára az elmúlt 12 hónap egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy felépítse az „Európa legmodernebb gomba elosztó központját” a több mint 30 lengyel gombafarm termelését összehangoló Grzybek Łosicki Szövetkezet központi hűtőházát. A legmodernebb építési újdonságok és technológiai rendszerek segítségével a Champion képes volt lényegesen csökkenteni az épületkomplexum termesztő helyiségeinek és hűtőinek energiaköltségeit.

Ahogy Tadeusz Raginiak, külkereskedelmi igazgató kifejtette, a Champion egy gyorsan, intenzíven növekvő vállalat, ami sok év tapasztalatával rendelkezik a lengyel gombaiparban és rendkívül tapasztalt technikai személyzetet, menedzsereket alkalmaz.

Köszönhetően a piaci igények magas szintű ismeretének, cégünk komplett, modern gombafarmok építését és technikai felszerelését vállalja, tapasztalatunk már több, mint 240 lengyel és 15 külföldi megvalósult projekten nyugszik. – mondja.

Raginiak igazgató elmondta, hogy a Champion komplex megoldást nyújt a gombatermesztőknek, ami magába foglalja a tervezés, az építés, a felszerelés és technológiai rendszerek kivitelezését a helyi, regionális igényeknek és időjárási körülményeknek megfelelően. A cég fő termékei a gombatermesztő polcrendszerek, szedőkocsik, a légtechnika, klímatechnika, automata öntözőrendszerek, hűtőhelyiségek, hűtővizes és speciális világítási rendszerek, szőnyegek és egyéb eszközök. Ezek közül az automata öntözőrendszerek és a légkezelők a cég legújabb fejlesztései közé tartoznak.

Az automata öntözőrendszer – ahogy az igazgató mondja – „a tudomány és technika jelenleg ismert legjobb megoldása” a gombaiparban, ami jelentősen csökkenti a legalapvetőbb tevékenység, az öntözés költségeit és növeli a hatékonyságát.

A légkezelő berendezés, ami a hővisszanyerés elvén működik, a piacon teljesen egyedülálló fejlesztés, ami képes a hőcserélőkön visszaforgatott energiát hasznosítani.

Az energiaköltségek jelentős részét teszik ki egy gombatermesztő farmnak, így minden energiahatékonyságot célzó megoldás nagyon fontos a gombatermesztőknek. – mondja Tedeusz Raginiak.

A gombatermesztési ágazat egészét tekintve Raginiak szerint három fő szempontot jelölhetünk ki fejlődési irányként a lengyel gombaiparban az elmúlt évben. Véleménye szerint a legfontosabb a professzionális termesztés meghonosítása a termesztés egyes szakaszainak modernizálásával, az előállítási költségek optimalizálása a modern termesztőházak és előremutató modern technológiai rendszerek alkalmazásával. Mindezek a fejlesztések segítenek csökkenteni az energia költségeket és javítani a megtermelt gomba minőségét a lengyel gombaiparban.

Tekintettel a jelenlegi gazdasági válságra, ami az élet sok területét befolyásolja Lengyelországban, így nem csoda, hogy a gombafogyasztás és eladás bizonyos mértékben csökkent Lengyelországban, de Raginiak szerint korai még arról beszélni, hogy az ágazat érintett a veszteségekben.

Egyrészről Lengyelország ugyanúgy megszenvedi a válságot, mint más nemzetek, más részről viszont a mi nemzetünk az, amely évről évre egyre gazdagabb, a körülményektől függetlenül – mondja. A termesztet gomba elsősorban egy olyan luxuscikk Lengyelországban, amit egyre többen vásárolnak és a hazai fogyasztás átlagosnak mondható, különösen ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az egy főre jutó lengyel fogyasztás kevesebb mint fele más EU országokénak. Szerintem a jövőben is igen nehéz lesz pontosan megbecsülni, hogy milyen hatása van a világválságnak a gomba ágazatra, de úgy gondoljuk, igen csekély.

Előretekintve a következő évre az igazgató elmondta, hogy a Champion a jövőben a „japán üzleti modellt” követi, ami hosszú távú jövővel kalkulál, szem előtt tartva az elkövetkező generációk jövőjét.

Szeretnénk tovább építeni a pozíciónkat a világ gombaiparában, tovább növelve azt a tudást és tapasztalatot, amit Lengyelországban és 15 további országban szereztünk, miközben felépítettük modern gombafarmjainkat itthon, Európában és a határon túl. – mondja.

Raginiak úr elmondta még, hogy a Champion további új, széleskörű termékfejlesztéseket tervez, amelyek még eddig szerepeltek a kínálatukban, de hangsúlyozta, hogy még korai lenne még részletesen belemenni ezeknek a fejlesztésekbe.

Ez a cikk 2010 szeptemberében jelent meg az EuroFruit Magazinban és a kiadó szíves engedélyével jelentettük meg.