Gombavírus (MVX) Lengyelországban?

Ezt a pusztító kórokozót a csiperkegomba esetében 1996-ban először az Egyesült Királyságban figyelték meg, később nevezték el ezt a változatos tünetegyüttest „mushroom virus x” MVX-nek. Brit, holland és ír laboratóriumi kutatások megállapították, hogy az MVX fertőzött gombák 26 különböző dupla szálú RNS (dsRNS) fragmentumot tartalmaznak, 20,2kb és 0,64kb közötti változó méretben. Megfigyelték, hogy négy kis molekulatömegű dsRNS darab (2,0-0,64 kb közötti) következetesen barnulást, a termőtestek elszíneződését okozza.

Az MVX az első megfigyelése óta egyre gyakrabban jelenik meg szerte Európában és gyakori a nagy gombatermesztő nemzetek (Hollandia, Írország, stb.) temesztőházaiban. 2000 után a Nagy-Britanniában történt terméscsökkenés 80%-át ez a vírus okozta, mintegy 50 millió font kárt okozva. A vírus megjelenése legtöbbször a különböző tüneteken túl súlyos terméskiesést is okozott. A közelmúltban több lengyel farmon is megfigyeltek a fehér csiperkék között barna termőtesteket, ezek a megfigyelések nagyon hasonlítottak a holland tapasztalatokhoz. A közelmúltban a Journal of Plant Protection Research folyóiratban megjelent cikke talán a vírus első megjelenésének megerősítése Lengyelországban.

Nagy-Lengyelországban (Wielkopolska – Poznan környéke) a közelmúltban jelezte két farm, hogy a fehér csiperke termesztése közben barna termőtestek tűntek fel a komposzton. A két farm egymáshoz közel helyezkedik el és ugyanazt a komposztot használják. Továbbá szorosan együttműködnek a komposzt és a friss gomba szállításában is. Nem meglepő, hogy a fertőzés tünetei is egyidőben jelentkezett mindkét farmon. A számos ismert tünet körül csak az elszíneződést sikerült megfigyelni, nem volt tűfejképződési probléma, a termőre fordulás késése, vagy termőtest torzulás. Az elszíneződés különböző mértékű volt, az egészen halványtól a sötétbarnáig. Az sem volt ritka, hogy a barnulás csak a hűtőben, 2-3 napos tárolást követően jelentkezett.

Az összehasonlító kísérletekben öt egymást követő molekuláris biológiai vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy jelen vannak-e az MVX-re utaló dsRNS szakaszok a gombák termőtestében. Az eredmények az elszíneződött termőtestek esetében pozitívak voltak, de a fehér színűekben nem sikerült kimutatni a vírus jelenlétét, még akkor sem, ha a fertőzött farmon termesztették. Ez arra enged következtetni, hogy a fertőzés a komposzt felülfertőzésével történt a felhasználó farmján és arra is utalhat, hogy a fertőzés a becsírázás pillanatában történhetett.

A teljes publikáció elérhető erre a linkre kattintva.