Gomba népszerűsítő kampány Lengyelországban

Több európai ország után Lengyelországban is a gombafogyasztást népszerűsítő kampány indult, „Itt a csiperke ideje” szlogennel. A program 1,8 millió zł (kb. 120 millió Ft) költségének 80%-át a lengyel mezőgazdasági termékek népszerűsítésére létrehozott alapítványi bevételekből finanszírozzák, a 20%-át a gombatermesztő ágazat adományai adják.

A facebook-os és youtube-os népszerűsítő anyagokkal is megerősített kampány legfontosabb küldetése, hogy tudatosítsa a fogyasztókban a fehér csiperke mennyire fontos része lehet a modern konyhának, az egészséges étkezésnek. Az ágazati adatok szerint Lengyelországban a csiperkegomba fogyasztás az európai átlag alatt van, összesen 1,8 kg/fő/év, míg pl. Spanyolországban ez 3,5 kg, Nagy-Britanniában 2,9 kg, Olaszországban 2,7 kg, de Németországban ez az érték megközelíti a 4 kg-ot is.

Krystian Szudyga, a skierniewice-i központú Lengyel Gombatermesztők Szövetsége elnöke szerint a lengyelek többsége nem eléggé felkészült a gombafogyasztás előnyeiből: „Antioxidáns, ásványi só, mikroelem tartalma, mint pl. a szelén nagyon fontos az étkezésünkben. A gombák könnyen elkészíthetők, nem szükséges hámozni, azaz könnyen konyhakésszé varázsolhatók.” – mondja Krystian Szudyga.

A kampány során gasztronómiai bemutatókat, kóstoltatásokat tartanak, amit nyomtatott népszerűsítő szóróanyagokkal, reklámokkal és televíziós reklámfilmekkel erősítenek. Egy szakácskönyv kiadását is tervezik, ami kifejezetten a csiperkegombával történő változatos főzést mutatja be és bebizonyítja, hogy a gomba legjobb kísérői a vaj, a frissen őrölt fekete bors és a fehér borok.

Lengyelország a legfőképp a holland gombatermesztés kiszorításával vált Európa legnagyobb csiperkegomba termesztőjévé, napjainkban leginkább exportra, Oroszországba szállítja termékeit, de idén először érkezett az Egyesült Államokba lengyel fagyasztott gomba. 1965-ben még kevesebb, mint 1,5 tonna volt a lengyel gombatermesztés, a tavalyi évben már meghaladta a 250.000 tonnát. Az országban mintegy 3000 család foglalkozik gombatermesztéssel, ez közvetve kb. 15.000 ember megélhetését biztosítja.