Öt országgal szemben feloldották az orosz embargót

Oroszország a Németországban kirobban E. coli járvány miatt június 2-án teljes zöldségembargót vezetett be az Európai Unióból származó friss és konzervált zöldségfélékre, így a gombákra és a gombakonzervre is. Az elmúlt hetekben számos ígéret született, hogy amennyiben az EU élelmiszer biztonsági hivatala szavatolni tudja az unióból származó zöldségek minőségét és fertőzésmentességét, úgy hamarosan feloldják a zárlatot. Tegnap, június 27-én öt országgal, Dániával, Hollandiával, Lengyelországgal, Németországgal és Spanyolországgal szemben megszűnt a behozatali tilalom. A magyar zöldségtermékek tilalmának feloldásáról egyelőre nincsenek információk.

Az Európai Bizottság júniusban elégedetlenségének adott hangot az orosz embargó fenntartása miatt. És ez érthető is, hiszen Oroszország  az európai zöldségexport 34%-t  biztosítja, mintegy 22 milliárd dollár értékben. Brüsszeli sajtótájékoztatóján Pia Hansen európai uniós biztos elmondta, hogy a fertőzés forrását már megállapították és eltávolították a piacról, így az orosz tilalom  alaptalan. Az orosz tiszti főorvos hozzátette, hogy amennyiben Oroszország megkapja a választ a kérdéseire, a behozatali tilalmat azonnal feloldják. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy tömegesen áramolhat újra az országba az európai zöldség. A szigorú ellenőrzést továbbra is fenntartják.

A botrány legnagyobb vesztese Lengyelország, ahol a járvány kirobbanása óta a gomba-, uborka- és paradicsomtermesztők vesztesége a lengyel agrártárca becslése szerint kb. 22 millió euró. A statisztikai adatok szerint az első negyedévben a lengyel mezőgazdaság 22%-kal jobb teljesítményt mutatott, mint a 2010-es évben, ez a következő hónapokban jelentősen meg fog változni. Az első negyedév csiperkegomba termelése 41.000 tonna volt, ennek jelentős része jutott az orosz piacra. Krystian Szudyga, a Lengyel Gombatermesztők Szövetségének elnöke szerint a lengyel gombaipar napi vesztesége az embargó miatt 1-2 millió zloty között van (67-130 millió Ft).