Gombatermékeket hívtak vissza fertőzésgyanú miatt

A kanadai GreenWood Farm szeletelt gombáját december 10-én a hatóság és a gyártó közösen hívta vissza az áruházakból, mert a termékben Lysteria baktérium jelenlétét mutatták ki. Ez a baktérium súlyos ételmérgezésekért felelős, számos gyümölcsnél és zöldségnél okozott már súlyos járványokat. Ezidáig gombában viszonylag ritkán fordult elő.

Egészséges és megfelelő immunrendszerű felnőtteknél általában enyhe lefolyású betegséget, általános tüneteket okoz, például hasmenést, hányást, lázat és általános rossz közérzetet, de legyengült immunrendszerű egyének, illetve az időskorúak, a gyermekek, a várandós nők és a magzat, valamint az újszülöttek esetében életveszélyes állapotot okozhat. Súlyos esetekben megfelelő orvosi kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet. A fertőzés forrása szinte minden esetben az élelmiszerrel foglalkozó ember, az ok a személyi és technológiai higiénia nem megfelelő alkalmazása.

Garfield Balsom, a kanadai élelmiszer-biztonsági hatóság szakértője elmondta, hogy egy rutinellenőrzés során találták a szeletelt gombatermék egy mintájában a kórokozót és egyelőre nincs információjuk a fertőzés mértékéről. Biztonsági megfontolásból vonták vissza a polcokról a teljes gyártási egységet. A háromszor mosott szeletelt gombából számos, saját márkás termék is készült, így a termék visszahívás sok áruházláncot és kereskedőt érint.