Laskagombával az eldobható pelenkák ellen?

Nem túl közismert, de az eldobható pelenkáktól, az elnevezésük ellenére elég nehéz megszabadulni. A hulladéklerakókban történt megfigyelések szerint annyira stabil anyagokból készülnek, hogy hagyományos módon akár évszázadokig is tarthat a lebomlásuk. Alethia Vázquez-Morillas, a mexikói Autonomous Metropolitan Egyetem kutatója úgy gondolja, ez a folyamat a laskagomba segítségével felgyorsítható.

A Waste Management c. folyóiratban megjelent publikációjában azt állítják, hogy megfelelő gombafaj alkalmazásával a használt pelenkák anyagának 90%-át képesek lebontani 2 hónap alatt, 4 hónap alatt pedig teljesen. Sőt mi több, azt mondják, bár az alapanyag meglehetősen bizarr, az így letermett laskagomba minden további nélkül alkalmas az emberi fogyasztásra is.

Éppen az étkezési felhasználás volt az oka annak, hogy a kísérletek alapjául ezt a gombafajt választották, hiszen Nyugat-Európában és az USA-ban nagy mennyiségben fogyasztják. A másik ok, hogy a laskagombát már széles körben használják mikoremedációra, különböző hulladékok lebontására szerte a világon. Használják már búza és árpaszalma, kávézacc, vagy a tequila gyártás hulladékának lebontására.

A pelenkákat nem azért nehéz lebontani, mert „használtak”, egy tiszta pelenka is évtizedeket tölt a szeméttelepen. A pelenkák fő alkotóeleme a cellulóz, ami egy roppant tartós anyag, viszont az elpusztult fákon élősködő laskagomba enzimei tökéletesen képesek a cellulózt lebontani. És mivel csak Mexikóban 5 millió pelenkát dobnak a szemétbe évente, bőven van alapanyag a gomba micéliumának. Magyarországon ez 100.000 tonna hulladék évente, egy gyerek életében a pelenkázási időszak alatt (2,5 év) kb. 1,8-2 tonna. Elképesztő mennyiség.

Az ötlet, hogy a termést el lehet fogyasztani, vagy értékesíteni lehet, enyhén ellentmondásos, de nem is olyan abszurd. A kutatásban felhasznált pelenkák csak vizelettel voltak szennyezettek. Dr. Vázquez-Morillas elmondása szerint az emberi vizelet steril, ennek ellenére a becsírázás előtt a biztonság kedvéért gőzzel hőkezelték a pelenkákat. Ezt a sterilizálást a széklettel szennyezett pelenkák esetében is hatékonyan lehet alkalmazni a fertőtlenítésre, azaz az ezen termett gomba elméletileg emberi fogyasztásra is alkalmas lehet.

A viccet félretéve, a technológia még fejlesztésre szorul, gondoljunk csak a használt pelenkán termesztett gomba marketingköltségeire, vagy a hőkezelés költségeire, ami az egész próbálkozást akár teljesen értelmetlenné is tehetik. A mikoremedációnak azonban nem a gombatermelés az elsődleges célja, hanem az amúgy is körülöttünk hegyekben álló hulladék feldolgozása. Ez az a cél, amiért már megéri. Mellesleg, ahogy Dr Vázquez-Morillas mondja: „az így nevelt gombák tisztábbak, mint a piacon található zöldségek többsége…”

Forrás: Economist