shiitake crudă

A shiitake kedvező élettani hatásai

A gombák speciális tulajdonságokkal, élettani hatásokkal bírnak. És itt nem a hallucinogén gombákra gondolunk elsősorban. Az helyes étrend kialakításához számos gombafaj érhető el a boltokban, köztük a kiemelkedően egészséges shiitake is.

A shiitake jól beilleszthető bármilyen diétába de az immunrendszer egyik legjelentősebb támogatójaként ismert – állítja az amerikai Kait Fortunato dietetikus. Hatását a lentinán tartalom adja, ami segíti az emberi immunrendszert megküzdeni a betegségekkel és különböző fertőzésekkel szemben. Az Amerikai Rákellenes Szövetség állítása szerint a lentinán képes megállítani, vagy legalábbis lassítani számos daganat növekedését, de a hatás megismeréséhez további klinikai tesztek szükségesek a jövőben.

A shiitake tartalmaz továbbá egy D-Eritadenin (DEA) nevű hatóanyagot is, ami csökkenti a koleszterin szintjét és segíti a keringési rendszert – állítja a dietetikus. Mindemellett ez a gombafaj kiváló vas forrás és antioxidáns is. A vas jelenléte az élelmiszerben a vegetáriánusok számára kulcsfontosságú, míg az antioxidánsok segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni harcban.

Hogyan készítsem elő? A gombát lehetőleg ne áztassuk, mert hajlamos magába szívni a vizet, csak folyó vízben mossuk meg, ha szükséges vagy nedves papírtörlővel töröljük meg.

Hogyan készítsem el? Hogy megőrizzük a shiitake beltartalmát, hatóanyagait és utánozhatatlan ízét, lehetőleg pároljuk, pirítsuk olívaolajban 5-7 percig.

Hogyan illesszem be az étrendembe? A gombák híresek húsos jellegükről, így sok esetben képesek az ételekben a húst pótolni – állítja Fortunado. A shiitake kiváló ízt ad a leveseknek, felhasználható ízletes köretként, húsok feltéteként, vagy hozzáadhatjuk akár pirított zöldség-keverékhez is.

Hasonló jellegű gombákról szólva a dietetikus szerint jó választás lehet a barna csiperkegomba, vagy a vargánya. Emellett azonban minden gombára jellemző a jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalom, a kevés kalória és a magas rosttartalom. Azaz ha gombáról van szó, nehéz rosszul választani – állítja a szakértő.

Forrás: Washingtonian.com