Bedől a gombaüzem Bedőn?

A Kossuth Rádió Hajnal táj című műsorának mai riportja szerint a román határ közelében, Bedő községben tervezett gombaüzem építése meghiúsulni látszik.

A beruházásról már korábban beszámoltunk, akkor még nagy reményekkel nézett a település önkormányzata az alakuló beruházás elé. 8 gombaházból álló, napi 4 tonna termelőkapacitású üzemet terveztek (a mai riportban már 2 tonnás méret hangzott el – a szerk.). A projekthez szükséges pénz felét, mintegy 100 millió Ft-ot az üzemépítésre és 53 millió Ft-ot a gombatermesztők képzésére TÁMOP pályázati forrásból már 2010-ben a község vezetése előteremtette. A fennmaradó összeget egy román befektető vállalta magára, aki most visszalépett a beruházástól.

Annak ellenére, hogy a friss és feldolgozott (szeletelt, szárított, konzervált) gombára a mai napig folyamatosan érkeznek a megkeresések a polgármesterhez, a beruházás jövője kérdéses. A település vezetője, Eszenyi Antal a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy banki hitelből is finanszíroznák az építkezést, de nem találnak olyan bankot, ami ebben partner lehetne.

A képzés keretében 2011 nyarára 20 ember szerzett OKJ-s gombatermesztő bizonyítványt, de mivel az üzem nem épült fel, a 10 hónapos gyakorlati idő letelte után kénytelenek voltak őket elbocsátani, jelenleg a többség munkanélküli, vagy a környék, az ország más területein próbálnak munkát keresni.