Kizsákmányolja a dolgozóit a Prime Champ?

A holland hatóságok szabadon bocsátották a Prime Champ pénzügyi igazgatóját azok után, hogy a cég lengyel munkavállalóinak kizsákmányolása gyanújával őrizetbe vették néhány hete. A rendőrség további két lengyel nőt engedtek szabadon, akik termelési vezető beosztásban dolgoztak a venloi székhelyű vállalatnál. A vizsgálat nem szűnt meg, a nyomozás folytatódik, a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

A holland óriáscég, ami 71 tonna friss gombát értékesít naponta, nyilatkozata szerint teljes mértékben hajlandó együttműködni a hatóságokkal. A nyilatkozatuk szerint: „három holland munkavállalónkat helyezte szabadlábra a rendőrség, vádemelés nélkül augusztus 10-én. A hatóságok a következő hetekben folytatják vizsgálataikat, a Prime Champ teljes együttműködésével. Az elmúlt hetekben a vizsgálat nem tárt fel olyan bizonyítékokat, melyek igazolnák, hogy megsértettük a munkajogi előírásokat.”

A letartóztatás egy hosszú ideje a cég telephelyein folytatott munkaügyi vizsgálat eredménye volt, melyet a holland Munkaügyi Minisztérium ellenőrei végeztek. A minisztérium szóvivője a következőképpen nyilatkozott: „A nevezett cég több száz gombaszedőt alkalmaz, a többségü lengyel nő. A gyanú szerint ezek a munkavállalók jelentősen alulfizettek, a munkaidőt a cél önkényesen meghosszabbítja és nem biztosítja a pihenőnapokat. Ezen túl a vállalat nem biztosít a dolgozói számára tisztességes szállást és étkezés és biztosítást.”

A letartóztatás különösen kínos a Prime Champ fő finanszírozójának, a Rabobanknak, ami a „Méltányos termék” kampány szponzora és amelyhez korábban a Prime Champ is csatlakozott. Ez a kampány a holland munkavállalók jogait hivatott védeni és épp a kizsákmányolás ellen küzd…

Forrás: Freshinfo