Eltűnőben van a csiperkegomba

A piacon és a boltokban a csiperke a leggyakrabban árusított gomba. Tévedés azonban azt hinni, hogy az erdőn-mezőn járva is gyakran találkozhatunk vele. Gaál Sándor gombavizsgáló szakellenőrnek nem sok dolga akadt pénteken a szarvasi piacon. Hiába ingyenes a gombavizsgálat, alig-alig kopogtattak be hozzá.

Rosszult indult az idei szezon. Áprilisban a forróság miatt elszaporodott a gombalégy és a gombaszúnyog, s elpusztította a kerti és a gyapjas tintagombát, meg a májusi pereszkét is. Legfeljebb tövisalja gombát lehet találni a bokrok alatt a kertekben. Ha a továbbiakban meleg és nedves lesz az idő, akkor hamarosan megjelenhetnek a nyári gombák — mondta Gaál Sándor, aki immár 22 esztendeje dolgozik szakellenőrként Szarvason. Jórészt neki köszönhető, hogy ebben a városban egyre többen járják a mezőket, gombák után kutatva. Az általa vezetett tanfolyamokra is sokan jelentkeznek.

Megéri legalább alapvető ismereteket szerezni, mert ha egy kosár gombába akár egyetlen mérges bekeveredik, akkor az egészet meg kell semmisítenem — mondta a szakellenőr, aki néhány érdekességre is felhívta a figyelmünket. Például arra, hogy csiperkét sajnos egyre ritkábban lehet találni a mezőkön. Ez a gomba ugyanis a legelőket szerette a legjobban. Amióta a legeltetés visszaszorult, a csiperkék is eltűntek a határból. Ugyanez figyelhető meg a mezei szegfűgombánál.

Megjelentek viszont olyan gombák, amelyekkel tíz-húsz évvel ezelőtt még nem találkozhattunk. Ilyen a déli tőkegomba, amely Dél-Európában honos, de néhány éve már megyénkben is gyakran feltűnik. Szarvas környékén a legnagyobb mennyiségben lilatönkű pereszkét lehet találni, igaz, arra még várni kell, mert ősszel van a szezonja.

Magyarországon meglehetősen sok, mintegy 4 ezer 500 gombafaj található. A piacokon viszont általában nem túl széles a választék. Érdemes odafigyelni arra, hogy csak olyan árustól vásároljunk, aki fel tudja mutatni a szakellenőr által kiállított igazolást. Tavaly egyébként jelentősen szigorodtak a szakellenőrökre vonatkozó szabályok.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal ma már csak olyan ellenőrt jegyez fel a hivatalos listára, aki a szakmai ismeretek mellett orvosi igazolást is fel tud mutatni. A gombavizsgálón ugyanis emberéletek múlnak, így csak azok a jelentkezők végezhetik ezt a feladatot, akik pszichikailag is teljesen egészségesek.

Forrás: BEOL.HU