A belga Sterckx elindítja a töki komposztüzemet

Válaszul Kelet-Európa növekvő gombakomposzt igényére Karel Sterckx Ltd. Tökön hamarosan újraindítja a komposztüzemet. Ehhez a beruházáshoz jó partnereket talált Tony Verhulst és Davy Vanneste személyében. Mindketten széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek különböző ingatlan beruházási projektekben.

Az újonnan alapított Sterckx-Verhulst nevű cég felvásárolta Tökön a tavaly csődbe ment Champignon-Union Kft. A telep 30 hektáros, jelenleg a termelési kapacitása 10.000 tonna/év. A befektetők a termelési mennyiséget a következő években fejleszteni szeretnék.

Az üzem 20 alkalmazott foglalkoztatását tervezi. Johan Lesage, belga komposzt szakember és Davy Vanneste fogja a Sterckx Hungary üzemét vezetni.

A Sterckx ezen túl az anyavállalat telephelyein, Roeselare-ban Belgiumban is fejlesztéseket végez. A jelenlegi üzemben 5000 tonna második fázisú és 2000 tonna átszövetett komposztot gyártanak, illetve 1200 m3 takaróföldet készítenek hetente. A napokban cserélik ki 4 poliészter tunelüket új panelből épült tunelre, ami további 250 tonna harmadik fázisú komposzt termelését teszi lehetővé.

Source: Sterckx