10 éve kutat a Pilze-Nagy Kft.

A Pilze-Nagy Kft. idén ünnepli laskagomba alapanyaggyártó üzemének és a laskagomba termesztéshez kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy tudományos szimpóziumot rendeztek a Pilze-Nagy Kft., a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara és az MTA Szegedi Területi Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottság Kertészeti Munkabizottság társszervezésében.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában pénteken megrendezett szimpóziumon és ünnepségen meghívott előadók ismertették színvonalas előadásokban a modern gombatermesztés legújabb eredményeit. Az ünnepségnek más apropója is volt: hiszen a Pilze-Nagy Kft. alapanyaggyártó és a hulladékot környezettudatos technológiával biogázzá hasznosító üzemének felépítését is ünnepelte. A nap zárásaként Farkas Sándor, országgyűlési képviselő, a Magyar Parlament Mezőgazdasági Bizottság Kertészeti Albizottságának elnöke köszöntötte az új beruházásokat, és méltatta a kecskeméti Pilze-Nagy Kft.-t kutatás-fejlesztési tevékenységének 10. évfordulóján.

A laskagomba termesztés az egyik legfiatalabb kertészeti ágazat, hiszen az intenzív termesztéstechnológia kialakítását lehetővé tevő kutatások alig 50 évre tekintenek vissza. Ezért nem meglepő, hogy a Pilze-Nagy Kft. sem kerülhette el, hogy KKV mérete ellenére a laskagomba termesztés alkalmazott kutatási tevékenységégének hazai központjává váljon. A 2000-es évek kezdete óta a vállalat közel egy tucat kutatás-fejlesztési projekt életre hívója, vezetője vagy társkutatója volt. A projektek kapcsán több felsőoktatási intézmény kutatócsoportjával – úgy mint a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Tanszéke, az ELTE Mikrobiológiai Tanszéke, a Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéke, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara, a Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézete és Regionális Tudásközpontja, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszéke – működött együtt. A kutatási feladatokba kutatóintézeteket is bevontak, többek között a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. Biotechnológiai Intézetét és a kecskeméti székhelyű Agro-Geo Kft-t.

A Pilze-Nagy Kft. története és tevékenységei:

A Pilze-Nagy Kft.-t Nagy László alapította 1997 januárjában az 1991.-ben bejegyzett laskagomba termesztéssel és kereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozásából. A több mint 20 éves kitartó és megbízható működéssel mára már a laskagomba termesztés teljes vertikumát átölelő, nemzetközi piacon is meghatározó cégcsoport jött létre, amit az alapító lányával, Somosné Nagy Adriennel együtt irányít. A cégcsoport a kecskeméti régióban több telephelyen működik, és 75 alkalmazottnak biztosít munkát. Fő tevékenységei a laskagombához szorosan kapcsolódnak, melyek a következők: laskagomba alapanyaggyártás, laskagomba termesztés, friss és feldolgozott laskagomba kereskedelmi forgalmazása, valamint a gombatermesztés hulladékainak hasznosítása biogáz-előállításra.

A mai termelési szerkezetet biztosító infrastrukturális háttér folyamatos fejlesztéssel jött létre. A vállalkozás 1996-ban vásárolta meg a jelenlegi központját, a Kecskemét Talfájában lévő volt szarvasmarha telepet, aminek átalakításával és bővítésével 15.000 m2 gombatermesztő felületet hozott létre. 1997-ben a Kun-Trade Kft. megalapításával került a tulajdonába a lajosmizsei telephely, ahol az idén zárult beruházást követően már 20.000 m2-en folyik a gombatermesztés. A laskagomba alapanyaggyártó üzem 2002-ben zöldmezős beruházásként jött létre, ahol azóta is folyik a laskagomba termesztő közegének, a laskagomba alapanyagnak előállítása. 2007-ben épült fel a biogáz-üzem, ahol évente több ezer tonna gombatermesztési hulladék (letermett gomba táptalaj) hasznosítása valósul meg. A biogáz üzem hazánk első mezőgazdasági biogáz üzemeinek egyike, és az első olyan, amelyet kertészeti termelésbe integráltak. A cégcsoport 2008 óta állít elő biogázt, majd abból megújuló villamos energiát, amit az országos hálózatba táplál be.

A saját technológiafejlesztés eredményeként az alapanyaggyártás és a gombatermesztés teljes mértékben mellőzi a növényvédő szerek alkalmazását, ezért 2009-ben Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. a teljes termelési vonalat ökológiai gazdálkodásra alkalmasnak minősítette. Ebből adódik, hogy a Pilze-Nagy Kft. konvencionális és a biotermékei között kizárólag a termesztési alapanyaghoz felhasznált szalmában van különbség. A biotermékek előállítása új és folyamatosan növekvő piaci szegmenst nyitott, azonban az árbevétel jelentős része a mai napig a konvencionális termékek kereskedelméből származik. 2010 óta a vállalat a gomba termékfejlesztésre fektet nagyobb hangsúlyt, piacra vitt egy delikátesz kategóriába tartozó laskagomba konzervterméket, a laskagomba pástétomot, e mellett intenzív technológiafejlesztést folytat a nyári tőkegomba termesztésére.

2011-ben a termelés és a kereskedelem különvált egymástól a Nagy-Gombakert Kft. létrehozásával, így jelenleg a Pilze-Nagy Kft. a piacokon 4 vállalkozást magába foglaló cégcsoportot képvisel. A két évtizedes szakmai tapasztalatnak, valamint az innovatív, folyton megújulni képes környezettudatos fejlődést célnak tekintő cégvezetésnek köszönhetően a Pilze-Nagy Kft-t és tagvállalatait mára már hazánk és Európa vezető laskagomba termesztő és kereskedő cégei között tartják számon.

Piaci pozíció:

A Pilze-Nagy Kft. hazánk legnagyobb laskagomba termesztő vállalkozása, évente 900.000 kg friss laskagombát, 13.000 tonna laskagomba alapanyagot értékesít. A Pilze-Nagy Kft. termékei az Európai Unió sok országában megtalálhatóak. A friss laskagomba legfontosabb piaca Németország, azonban jelentős az osztrák, francia, angol és a belga piacokon eladott gomba mennyisége, miközben növekszik a kereslet a környező országokban is (Csehország, Szlovákia, Románia és Horvátország). A társaság az exportpotenciál megtartása mellett fontosnak tartja hazai piacon való jelenlétet is, ezért 2010 óta egyre növekszik a belföldön eladott gomba mennyisége. A laskagomba alapanyag (termesztési táptalaj) 50%-a viszont belföldön kerül fogalomba, míg az előállított mennyiség másik fele elsősorban román, kisebb mennyiségben pedig szlovák és horvát gombatermesztőkhöz kerül. A bio-laskagomba alapanyag iránt jelentős érdeklődés mutatkozik a német biogomta termelők részéről.

A Pilze-Nagy Kft. alapanyaggyártó üzemének létrehozása:

Kecskemét és térsége hazai laskagomba kutatás és termesztés központja. Az 1960-as évek végétől egészen 2000-es évek elejéig a Zöldségtermesztési Kutató Intézet kecskeméti telephelyén működő kutató csoport foglalkozott a laskagomba üzemi termesztéstechno-lógiájának kidolgozásával és fejlesztésével. A szintén kecskeméti központú Pilze-Nagy Kft. ezt az örökséget vette át, amikor 2002-ben felépítette Közép-kelet Európa legnagyobb és legmodernebb laskagomba alapanyaggyártó üzemét (a gombatermesztéshez használt termesztő közeget előállító üzem). A beruházáshoz az Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Tanács támogatását nyerte el a vállalkozás.

Az üzem saját know-how-n alapuló technológiát alkalmaz, ami kitartó saját fejlesztési munkának köszönhetően jött létre. A fermentációs technológiájával működő laskagomba alapanyaggyártás lehetővé teszi a növényvédőszerek elhagyását. Az így előállított alapanyag alkalmazásával ökológiailag kisebb terhelést jelentő környezettudatos gombatermesztés érhető el. A fermentáció mikrobiológiai hátterének megértését az ELTE Mikrobiológiai Tanszékével, az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékével és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Biotechnológiai Intézetével végzett közös kutatás-fejlesztési munka segítette. Az üzemben 2003-ban indult el a termelés és ma már a hazai igények mellett a környező országok laskagomba termesztőit is ellátják a gomba táptalajával. Az üzemet mérete és technológiája alapján is Európa öt legprosperálóbb üzeme között tartják számon.

Forrás: kecskemet.hu
Fotók: Komlós József JR