Korona Gombatermesztési Konferencia 2013.

A termelőknek tartott két napos találkozót az Országos Korona Gombaipari Egyesülés.

Magyarország gombatermesztésben a középmezőnyben foglal helyet. Hazánk 93%-ban termel fehér csiperkegombát – hangzott el azon a gombatermesztési konferencián, amit az Országos Korona Gombaipari Egyesülés tartott Kerecsenden. A Romániából is érkezett vendégeknek üzemlátogatásra is volt lehetőségük.

A gombatermesztés történetét, fejlődését, és a napjainkig tartó kísérleteket mutatták be a gombatermesztési konferencián, a termelőknek. A kétnapos rendezvény első napján elhangzott, Magyarország gombatermesztésben a középmezőnyben foglal helyet.

A magyarországi fehér csiperkegomba termesztési számától a kerecsendi üzemé sem marad el.
A konferencia második napján a termelőknek üzemlátogatásra is volt lehetőségük. Első állomás a fajtakutató laboratórium volt.

Az így kifejlődött gombacsírákat ezt követően a komposzttal keverik össze, amit több fázisban készítenek. Az így előállított háromfázisú komposztot viszik a termelő helységekbe, azt követően pedig majd tizenhét napon belül már lehet szedni a fehér csiperkegombákat. A résztvevők teljes körű tájékoztatást kaptak a jelenlegi gombaipari technológiáról a konferenciának köszönhetően.

Forrás: TV EGER, Tóth Beáta