shiitake HPV gomba méhnyakrák

Shiitake gombával a méhnyakrák ellen?

Mindenki tudja, hogy a gombák tápanyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú kiegészítői lehetnek az étkezésnek. A legújabb kutatás azonban azt bizonyítja, hogy a shiitake gomba még a rák elleni harcban is szerephez juthat. A japán shiitake gomba kivonata a kísérletekben elpusztította a méhnyakrákot okozó nemi úton terjedő HPV vírust.

A rettegett HPV

A humán papillomavírus (HPV) gyakran előforduló, rendkívül fertőző kórokozó. A bőrt és a test nyálkahártyáit, köztük a méhnyakat, a szájüreget és a garatot támadja. A nők több mint háromnegyede kapja el a vírust élete során, és a vírus egyes törzsei bizonyíthatóan méhnyakrák kialakulását okozzák.

A Texasi Egyetem orvosi központjának kutatói azonban kimutatták, hogy a shiitake gombából kivont kombinált aktív hexóz vegyületek (AHCC) segíthetnek a HPV-vel összefüggő daganatok kialakulásának megelőzésében. Egérkísérletükben a kombinált aktív hexóz vegyületek 90 napon belül elpusztította a humán papilloma vírust, és csökkentette a méhnyakrák növekedésének sebességét is.

A kutatást vezető Dr. Judith Smith szerint a kísérletek bíztatók. Elképzelhető, hogy az AHCC végül helyettesíteni fogja a jelenlegi HPV elleni oltóanyagokat.

A kombinált aktív hexóz vegyületek immunterápiaként működnek, vagyis olyan kezelésként, amely a szervezet saját immunrendszerét használja fel a betegség elleni harchoz. A humán és a laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy az AHCC-k megnövelik a természetes gyilkos (NK) sejtek, a dendritikus sejtek és a citokinek számát és aktivitását, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet hatékonyabban reagáljon a fertőzésekre, és gátolja a daganatok fejlődését.

A kutatás eredményeit az amerikai Nőgyógyász Onkológusok Társaságának a floridai Tampában megrendezett 45. éves konferenciáján tették közzé.

A méhnyakrákól

A méhnyak a méh hüvelybe nyúló, mintegy 3 cm hosszú része, melynek feladata a méhüreg fertőzéstől való védelme, a méhnyaknyák termelése és a spermiumok felvezetése a méhüregbe, továbbá a méhben termelődő mirigyváladék és a menstruációs vér távozásának biztosítása. Belső felületét élénkpiros mirigyhám, míg a külső méhszájat a hüvelyhámra emlékeztető laphám borítja. A méhnyakrák jellemzően a két hámfelület találkozásánál alakul ki. A daganatképződést rendszerint korai, csak a hámra lokalizálódó rákos elfajulás (CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia) előzi meg. Méhnyakrák alatt a szövetekbe behatoló (invazív) daganatot értjük. A méhnyakrák döntő többsége (99%) laphámrák, és csak az esetek csekély hányadában fordulhat elő mirigyrák fordulhat.