Egyesült Királyság: fellendülés a gombaiparban

A lóhús botrány és az import termékek környezetre gyakorolt hatása miatti ellenérzés segíti az angol és az ír gombaipart. Az ágazat a reneszánszát éli, mintegy 1 millió fontnyi gombát értékesítenek naponta.

A G’s Fresh Mushrooms vállalat 25 millió fontot fektetett be az Ely, Cambridgeshire-ben épülő új farmjába az elmúlt 3 évben, míg az ír székhelyű Walsh Mushrooms bejelentette, hogy  2 millió angol fontot fordít egy új csomagoló- és logisztikai központ felépítésére Eveshamban, Worcestershire-ben.

A Mark & Spencer áruházlánc nyilatkozata szerint a gomba értékesítés Nagy-Britanniában az elmúlt 6 hónapban 30%-kal emelkedett, míg a Tesco szerint jelentősen nőtt a brit gomba eladás áruházaikban.

Paul Parmenter, a Walsh Mushrooms kereskedelmi vezetője elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben a brit gombaipart megtizedelte a Hollandiából és Lengyelországból, a legnagyobb gombatermesztő országokból érkező olcsó import. „Ez a folyamat sok termesztőt kiütött a nyeregből, de egyben elhozta az ágazat konszolidációját is. Jelentős igény is jelentkezett a piacon a helyi, brit termékek iránt a lóhús botrány kirobbanása óta. Emiatt azt gondoljuk, hogy a befektetésünk megtérül. Ez egy igen költséges beruházás, de ezzel kívánjuk biztosítani, hogy az üzlet menjen tovább.”

Stephen Allen, a Brit Gombaszövetségtől elmondta, hogy az egyik legérdekesebb fogyasztási trend a fiatalok érdeklődésének növekedése. A statisztikák szerint a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban vásárol gombát.

Louisa Read, a M&S’s zöldségkereskedelmi vezetője szerint idén lényegesen több gombatermékkel jelentkeztek a kereskedők, mint korábban, mint például a D-vitaminban gazdag csiperkegomba. A növekedésnek szerinte további fontos oka lehet, hogy egyre népszerűbb trend a húsfogyasztás elhagyása, csökkentése. „A gombák egyedülálló, húszerű a szerkezete, különösen a nagy grillgombáknak, vagy a portobellonak. Jól elkészítve nem érezzük húsmentesnek a belőlük készülő laktató ételeket és éhesek sem maradunk”.

Forrás: Independent