Gombakonzerv kartell vizsgálatot indít az EU

Az európai fogyasztók túl magas árat fizettek a gombakonzervért – közölte az Európai Bizottság,  és okuk van feltételezni, hogy a gyártók összejátszottak az árak megállapításakor. „Több konzervgyártót tájékoztattunk arról, hogy eljárás indul ellenük, mivel összejátszottak az árképzésnél, megsértve ezzel az EU trösztellenes jogszabályait.” – mondta el a Bizottság és az Európai Unió képviselőjének szóvivője, Antoine Colombani.

A Bizottság hivatalos formában, a kifogásokat összefoglaló úgynevezett Statement Of Objections keretében tájékoztatta a gyártókat, többek között a Francia Bonduelle csoportot, folytatva a tavaly áprilisban elindított piaci szúrópróba-szerű vizsgálatot.

A Bonduelle nyilatkozatban közölte, hogy hamarosan benyújtja észrevételeit a Bizottság felé, válaszul a kifogásközlésre. A vállalat szóvivője, Catherine Richard nehezményezte, hogy a vizsgálat a 2006-2012 közötti időszakot öleli fel, holott a cég csak 2010-ben lépett be a gombakonzerv-piacra.

Az EU-s trösztellenes jogszabályok szerint a hatóság – ha a kartellezés bizonyítást nyer – az abban részt vevő cégek teljes éves árbevételének 10%-át is kiszabhatja bírságként.