Nő a gomba népszerűsége Németországban

A németországi friss gomba eladások mintegy negyedével növekedtek az elmúlt hét évben. Ezt az összegzést adta közzé a német agrárinformációs központ (AMI). Még az elmúlt évben is megfigyelhető a növekedés a szektorban, 62.000 tonnáról 64.000 tonnára nőtt a friss gomba termelés mértéke. Ebből a mennyiségből kb. 8.000 tonna kerül feldolgozásra, a maradék 56.000 tonna friss gombaként kerül a fogyasztók asztalára. A becslések szerint hasonló mennyiségű import gomba kerül be az országba a környező országokból, főleg Lengyelországból és Hollandiából.

Az agrárszakemberek szerint a gombafogyasztás ilyen jellegű növekedésének a legnagyobb nyertese a barna csiperkegomba. Az elmúlt hét évben a barna csiperke fogyasztása 10,4%-kal nőtt. Minden termesztett gombát beleszámolva a teljes növekedés az elmúlt hét évben: 3,5%.

Érdekes adat, hogy a német gombatermesztők szövetsége szerint úgy tudott az ágazat növekedést produkálni, hogy nem csökkent az importnyomás. Sőt, az orosz embargó bevezetése egészen új helyzetet teremt a nyugati piacon, hiszen a lengyel gombatermesztők legnagyobb piaca Oroszország volt. Az ide irányuló gombaexport jelentős része más piacokat keres, de ez még nem jelent meg a statisztikai adatokban.

A sz9vetség tájékoztatása szerint a feldolgozott gomba piac nem bővült az elmúlt évben, a növekvő tendencia csak a friss gomba termelést jellemzi. A csiperkegombán túl a laskagomba és a shiitake fogyasztásban is kimutatható a nagyobb érdeklődés, a növekvő igény.