Oroszország leállítja a lengyel zöldség-gyümölcs importot – a gomba is érintett

Oroszország augusztus 1-jétől behozatali tilalmat rendelt el szinte valamennyi lengyel zöldségre és a gyümölcsre. Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet szerdán azt közölte, hogy gyakorlatilag minden zöldségre és gyümölcsre, többek között az almára, körtére, káposztára, illetve ezek friss és fagyasztott változataira vonatkozik a tilalom. Egészen pontosan a következő zöldség-gyümölcsök érintettek:

– Alma, körte, birsalma (vámtarifaszám: 0808);
– Sárgabarack, meggy, őszibarack, nektarin, szilva, bogyósok (0809);
– Káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta és más keresztesvirágúak (0704);
– Egyéb zöldségek, kivéve a gombát (0709).

Az Oroszországba irányuló teljes lengyel zöldség- és gyümölcsexport értéke tavaly meghaladta az 1 milliárd dollárt. Oroszország tavaly például összesen 43 millió dollár értékben importált Lengyelországból káposztaféléket, az idei első hat hónapban pedig 27,5 millió dollárért. Az orosz piac a lengyel mezőgazdasági export 7 százalékát veszi fel.

Alekszej Alekszejenko, a Roszszelhoznadzor szóvivője szerdán azt mondta: az intézkedés része annak a július 28-án bejelentett tervezetnek, amely szerint Oroszország megtiltaná a zöldség- és gyümölcsimportot az egész Európai Unióból, vagy egyes tagországaiból. Mindez leginkább a kelet-európai országokat sújtaná.

Politikai megtorlásnak minősítette szerdai varsói sajtókonferenciáján Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter azt, hogy Oroszország megtiltotta a lengyel gyümölcs- és zöldségtermékek importját.

A miniszter hozzátette: a kedden bejelentett tilalommal a Kreml az aznap jóváhagyott, Oroszország ellen hozott uniós szankciókra reagált. A lengyel élelmiszer-exportőrök a jövőben az ázsiai, arab, amerikai piacok felé fordulnak.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium közleményt adott ki, amelyben leszögezte: az orosz hatóságok eddig nem kifogásolták, hogy Varsó nem tartja be a növény-egészségügyi előírásokat. Az eddig felmerült egyes kifogásokat a felek alaposan megvizsgálták és tisztázták.

„Oroszország általánosságban tájékoztatott a dokumentáció szabálytalanságairól, de a kifogásolt okmányokat nem küldte vissza” – áll a dokumentumban. Moszkva augusztus 1-jétől vezeti be az importtilalmat.

Forrás: Reuters, ITAR-TASSZ