Szilágy megye, a gombatermesztés fellegvára

A Romániában termelt gomba mintegy egyharmada az Észak-nyugati országrészből, Szilágy megyéből kerül ki, szakértői becslések szerint. Ebben a megyében található az ország legnagyobb gombatermesztője, a Boglar Champ.

A Szilágy Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság adatai szerint a megyében 7000 tonna gombát termesztenek évente, míg a teljes román gombatermesztés produktuma kb. 20.000 tonna a Román Gombatermesztők Szövetsége (ANPCR) szerint.

Az általánosságban jellemző két gombafajt, a csiperkegombát (Agaricus bisporus) és a laskagombát (Pleurotus ostreatus) termesztik.

„Országosan a gombatermesztés becsült mennyisége legalább 20.000 tonna évente, és azt gondolom a becslésem viszonylag pontos. A megtermelt gomba mennyiségét a Romániába importált komposzt mennyisége alapján tudjuk megbecsülni”. – nyilatkozta Eugen Bajenaru, az ANPCR elnöke az Agepressnek.

Az ANPCRA elnökének beszámolója szerint a Boglar Champ, aki folyamatosan fejleszti a modern, holland típusú polcos farmját, a maga 5000 tonna éves termelésével egyértelműen a legnagyobb termesztő az országban.

Forrás: Financiarul.ro