D-vitamin bomba lehet a gombából

A forró, napfényes nyári napok csupán kellemes emléket jelentenek a tél közepén. Van rá azonban remény, hogy a kevés napsütés mellett is fedezzük a szükséges D-vitamin bevitelt, ami nélkülözhetetlen a csontok, a fogak és az immunrendszer egészségéhez.

A napsugárzás UV-tartománya a bőrben lévő koleszterint D-vitaminná alakítja. Ez az anyag megtalálható egyébként a halakban, a tejtermékekben és a dúsított élelmiszerekben is. Mivel azonban sokan nem viszik be táplálékok útján a szükséges mennyiséget, télen hiányt szenvedhetnek belőle. A táplálkozástudományi szakemberek új megoldást fedeztek fel a probléma kezelésére: a gombáknak ugyanis extra D-vitamin tartalmat tudnak biztosítani az ultraibolya sugárzás segítségével. „Az a legizgalmasabb az egészben, hogy fogunk egy adag gombát, ami alapjában véve egyáltalán nem tartalmaz D-vitamint, és kevesebb, mint egy másodperc alatt a napi ajánlott bevitel 100 százaléka fölé tudjuk növelni a D-vitamin tartalmát” – fogalmazott Michael Kalaras, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa.

Az eljárás a következőképpen működik: a gomba felületére bocsátott pulzáló ultraviola fény behatol annak sejtjeibe, és olyan kémiai folyamatot idéz elő, melynek folytán egy koleszterinhez hasonló összetevő D-vitaminná alakul. „Néhány helyen már futószalagszerűen alkalmazzák a technológiát” – magyarázta Robert Beelman, az intézmény táplálkozástudósa. Az így kezelt gombák hűtőben tárolva akár egy hétig is megőrzik a D-vitamin tartalmukat. Egy adag belőlük máris fedezi a napi ajánlott D-vitamin bevitelt, ami 15 mikrogramm vagy 600 nemzetközi egység. A kutatók szerint egy adagnál kisebb mennyiség is elegendő lehet azoknak, akik más forrásból is gondoskodnak bevitelről. „Nem találtunk semmilyen negatív mellékhatást” – tette hozzá Kalaras az eljárásra vonatkozóan. Bár a D-vitamin tüneteket okozó túladagolása elvileg lehetséges, a szakértők szerint ahhoz olyan extrém mennyiség bevitelére lenne szükség, amit véletlenül képtelenség elérni.

Hazánkban a Bio-Fungi Kft. végzett csiperkegombával sikeres D-vitamin kísérleteket.

Forrás: Medipress