Koronczy Imréné (1929-2014)

Búcsúzunk Koronczy Imrénétől, Ildikó nénitől, aki ez év tavaszán hunyt el.

Életútja, egész munkássága a gombaiparhoz köthető. A II. világháború után a gombatermesztés szinte minden részletének fejlesztésében részt vett. 1945 és 1950 között a termesztést a Gombatermesztési Vállalat fogta össze hazánkban. Itt kezdte pályafutását a gombacsíra laboratóriumban, mint gyakornok, majd a kísérleti laboratórium vezetőjeként. Az akkori termesztés a Budapest környéki pincékben zajlott. Az ország más részén számottevő gombatermesztés nem folyt. Ildikó közreműködésével és irányításával indult a fejlesztésre kidolgozott komoly szervezési tevékenység. 1959-től a Champignon Mezőgazdasági Termelőszövetkezet agronómusa. A vállalat megszűnésével a Csepeli Duna termelőszövetkezet vette át a gombatermesztést, ahol főagronómusi, később elnökhelyettesi feladatát látta el. A termelőszövetkezet a csepeli bolgár zöldségtermesztés helyén folytatta a korszerűsítést, úgy hogy a gomba legfontosabb technológiai részterületei a csíragyártás, a komposztálás, a kutatás a sziget központjában folyt, s az akkor a franciáktól átvett zsákos termesztés pedig a korábbi Pest környéki pincékbe került.

Koronczy Imréné volt az irányítója a gombaágazat korszerűsítésének, de legjobban a gombakutatást és fajtanemesítést szerette művelni.

Nagy szeretettel és hálával gondolunk igen értékes szakmai tevékenységére.

Sokan ismerték és tisztelték, mint kitűnő szakembert, termesztőt, kutatót és irányítót külföldön is. Kelet-Európában szinte minden gombatermesztési vezetővel szoros munkakapcsolatban állt. Nyugaton, elsősorban a hollandokkal dolgozott együtt, de a német, olasz, belga termesztőkkel is jó kapcsolata volt, akik szintén nagyra értékelték munkáját. Eredményeinek elismeréseként meghívták őt előadónak a négyévenkénti világkongresszusokra. 1989-ben, 30 évi szolgálat után ment nyugdíjba a Duna TSZ-től. Nyugalomba vonulása után is aktívan dolgozott a hazai gombaipar fejlesztésén. E sorok írója is tanítványa volt, a Demjéni Gombacsíra Üzem és Fajtakutató Laboratórium irányításában rengeteget segített tanácsaival.

Koronczyné Ildikó egy hosszú, több évtizedes kutató és termesztő munka hazai irányítója volt. Emlékét szeretettel és tisztelettel megőrizzük és adjuk át szakmai eredményeit a következő fiatal gombás nemzedékeknek.

Dr. Hajdú Csaba