Új gombafajokat találtak bolti élelmiszerben

DNS vizsgálat során döbbentek rá a kutatók, hogy egy áruházban vásárolt szárított vargányát tartalmazó termékben 3 olyan új gombafaj DNS-e található, ami eddig a tudomány számára ismeretlen volt. Az brit Kew Royal Botanical Gardens mikológusa, Bryn Dentinger és Laura Martinez-Suz meglepő eredményt kapott, amikor a londoni áruházban vásárolt Kínából származó szárított vargányát megvizsgálta. A tasakban található 15 gombadarab vizsgálata során rájöttek, hogy 3 darab eddig ismeretlen fajhoz tartozik.

A vargányát az egész világon előszeretettel fogyasztják. Az éves termék előállítás világszerte eléri a 100.000 tonnát. De nem minden vargánya egyforma, – és ahogy erre ez a kutatás is rámutat – a változatosság sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

Kínából – ahonnan ez a tasak szárított vargánya is származott – érkezik a legtöbb élelmiszeripari alapanyag Európába. A szakértők szerint ilyen mennyiségű termékexport mellett megkérdőjelezhető a gyűjtött gomba vizsgálati módszereinek megbízhatósága.
Dentinger és Martinez-Suz kutatása rávilágít, hogy a globális élelmiszer-előállító rendszerekben nagyon fontos, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy amit fogyasztunk, az megegyezik azzal, ami a csomagoláson szerepel. Ennek a biztosítása elengedhetetlen a nemzetközi élelmiszerrel összefüggő csalások és hamisítások megakadályozásához.

Source: Science Alert