Itt a gombaszezon – konferencia Rosztovban

Okóber 22-24-én, Rosztov városa adott otthont a „Gombaszezon” elnevezésű konferenciának. A rendezvényt a Futar Group szervezte fő partnereivel: Первая Грибная Компания, TM Futar, ГК Каскад, Santana, Euromycel (Franciaország), AgroProject (Lengyelország).

A tanácskozás célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a vezető szakembereknek, mérnököknek, szaktanácsadóknak hogy megoldást keressenek egyrészt a gyakorlott gombatermesztők, másrészt az olyanok legégetőbb problémáira, akik a közeljövőben szeretnének a gombatermesztésbe befektetni. A rendezvény aktualitását az adta, hogy 2014-ben (az embargó miatt) Oroszországban jelentősen csökkent az import gomba mennyisége, az árak folyamatos változása termékhiányhoz és magas termelési árakhoz vezetett.

A nyitó előadást N. Orlov, a Rosztovi Régió Területfejlesztési és Befektetési Ügynökség ügyvezetője tartotta. Előadásában az együttműködés és a gombaipar beruházási potenciáljának támogatását hangsúlyozta. A következőkben a Skola Gribovostva főszerkesztője, Alexander Khrenov mutatta be az orosz gombapiac jellegzetességeit. Előadásában elmondta, hogy az ágazatban jelentős fejlesztési lehetőségek vannak. A laskagomba iránti fogyasztói igény gyorsan növekszik. Ezek a tények a befektetők számára nagyon vonzóvá teszik az ágazatot. 2016-2017-ben a déli szövetségi területeken 4000 tonnás éves gombatermés növekedés prognosztizálható. A konferencia összehozta a témában érintett mintegy 100 vendéget Oroszország különböző területeiről.

Képviseltette magát a Krím, Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, Vlagyimir, Szamara, Belgorod, Krasznodar, Orel és Volgograd. A vendégek között voltak meglévő gombafarmok tulajdonosai és potenciális befektetők, akiket főképp az érdekelt, hogy hogyan lehet a nulláról felépíteni, elindítani és gazdaságosan üzemeltetni egy gombaipari céget.

Oroszország és Franciaország vezető csíragyártói (Santana, Futar, Euromycel) előadásaikban bemutatták termékeiket és részletes tájékoztatást adtak arról, hogyan kell a gombacsírát felhasználni. A FÁK államok különböző cégeinek képviselői osztották meg tapasztalataikat a legújabb technológiai fejlesztésekről, a termelési folyamatok automatizálásáról, az alapanyaggyártásról, a gombatermesztés higiéniájáról, az átszövetés és a termőtest-képzés nehézségeiről és a letermett gombakomposzt hasznosításáról. Bízunk benne, hogy a konferencia hatására az orosz gombaiparba befektetni kívánók érdeklődése jelentősen növekszik és reméljük, hogy a befektetőket sikerült arról meggyőzni, hogy a gombatermesztés egy olyan ágazat, ami képes a befektetők számára folyamatos, stabil bevételt termelni.DSC05623_v1 DSC05633_v1DSC05677DSC05699_v1DSC05640_v1