Ahol nincs állástalan – új gombaüzem épült Bócsán

Bócsa határában új gombatermesztő üzemet adtak át a napokban. A közel egymilliárd forintos beruházásból felépült épületkomplexum negyven embernek ad munkát.

A telep magába foglal egy 13 klimatizált, laskagomba termesztésére alkalmas gombaházat. A gombatermesztő házak könnyűszerkezetes konstrukcióban készültek, megfelelnek a hőszigetelésre és energiahatékonyságra vonatkozó hazai és európai előírásoknak.

A telepen csiperke-, és laskagombát termesztenek. Egy évben legalább 1000 tonna árut kíván a tulajdonos, a Gomba Unió Kft. a piacra szállítani. A telep átadásakor szervezett rendezvényen neves közéleti személyek vettek részt más meghívott üzleti partnerek mellett.

– Korábbi kereskedelmi tapasztalataimra alapozva döntöttem úgy, hogy gombatermesztésbe kezdünk, hiszen hosszút távú tendencia alapján láttam, hogy szükség lesz olyan saját áru előállításra, termelésre, amely egész évben kiszámítható mennyiséget és árbevételt biztosít – mondta el Menyhárt Tamás a Gomba Unió Kft. tulajdonosa, akinek az üzem beindításakor hármas célkitűzés lebegett a szeme előtt. – Szerettünk volna egy olyan logisztikai bázist felépíteni, ahol a gomba termesztés és a csomagolás is megvalósul és olyan közvetlen saját értékesítési út kidolgozását tűztük ki célul, ahol nincs szükség kereskedő és közvetítő cégek jelenlétére. Természetesen törekedtünk arra, hogy a lehető legkisebb működési költség mellett üzemeltessük a telepet, ezért 60 kW-os napelemmel biztosítjuk az energiaellátás egy részét, a fűtésünket pedig korszerű pelletapríték- kazán alkalmazásával oldjuk meg – ismertette a tulajdonos, aki a beruházás megvalósulásával újabb munkahelyeket teremtett a településen.

Az eseményen jelen volt Lezsák Sándor, a Magyar Parlament alelnöke, Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztési államtitkár, Font Sándor, országgyűlési képviselő, dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei elnöke. Az eseményt levezette Szőke-Tóth Mihály bócsai polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy Bócsán ma szinte nincs is munkanélküliség, ugyanis 150 ember ingázik más településekről a falu cégeihez. A település vállalkozóbarát önkormányzat, a vállalkozások pedig falubarát cégek. Azaz támogatják az önkormányzatot, amikor a falu vezetése anyagi igényeket fogalmaz meg.

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztési államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós projektek célja új munkahelyek teremtése. 70 milliárd forintot lehet a következő években a hazai kertészeti kultúrák fejlesztésére. Font Sándor országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy képletesen szólva gomba módjára nőtt ki az országút mellett az új üzem. Az új támogatási rendszer nem a szántóföldi kultúrák fejlesztésében érdekelt cégeket segíti, hanem a kézimunka igényes ágazatokat. Megemlítette, hogy Bócsa és Soltvadkert között megépítenek egy új kerékpárutat, mely megkönnyíti a telepre dolgozni járó munkatársak közlekedését.

Forrás: BAON.HU, Régiónapló