Friss gombapiaci statisztika

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ gombatermesztése évente megközelíti a 8 millió tonnát, amelynek 75-80 százaléka a csiperke-, 15 százaléka a laskagomba. A világban termesztett csiperkegomba ötöde származik az Európai Unióból. A tagországokat tekintve Kelet-, illetve Közép-Európába helyeződik át a termesztés. Az EU legnagyobb csiperkegomba-termelője Lengyelország, ahol az ágazat szervezeti és technológiai változásokon ment keresztül az elmúlt években. Az országban több mint 30 termelői csoport működött 2013-ban, emellett logisztikai központok épültek. Lengyelországban az előrejelzések szerint további 150 ezer m2 gombatermesztő felület épült és a csiperkegomba termése várhatóan eléri a 335 ezer tonnát 2014-ben. Főleg az év első felében exportálnak friss csiperkegombát, amelynek döntő hányada az EU-ba (elsősorban Németországba) irányul. Lengyelországból 121 ezer tonna gomba került külpiacokra 2014 első hét hónapjában. Az Oroszországba irányuló export 14 százalékkal 20,5 ezer tonnára csökkent 2014. január és augusztus között az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Megjegyezzük, hogy az Oroszországgal szomszédos Fehéroroszországba jelentősen nőtt a kiszállított mennyiség 2014 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest.

Németországban a termés 62 ezer tonnára bővült az elmúlt évben. A legnagyobb gombatermelő tartomány Alsó-Szászország, ahol az országos felület fele (133 hektár) található. Főleg csiperkegombát termelnek, emellett a laska, a shiitake és egyéb különleges gombák is színesítik a kínálatot. Az előzetes becslések szerint Spanyolországban 150 ezer tonnáról 137 ezer tonnára csökken a termesztett gomba mennyisége 2014-ben az egy esztendővel korábbihoz képest. A Közösség friss vagy hűtött csiperkegomba mozgásainak döntő hányada a tagországok között zajlik. Az EU belső piacán a legnagyobb frisscsiperkegomba-exportőr Lengyelország (145 ezer tonna), majd Hollandia (52 ezer tonna) következett a sorban 2013-ban. A legnagyobb importőrök az Egyesült Királyság (98 ezer tonna), Németország (65 ezer tonna) és Franciaország (23 ezer tonna). Az EU csiperkegomba külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2013-ban: 75,2 ezer tonna export szemben a 288 tonna importtal. Az EU a csiperkegomba kivitelének 20 százalékát a harmadik országokba exportálta 2013-ban, elsősorban Oroszországba (42,5 ezer tonna), valamint Fehéroroszországba (23,5 ezer tonna). Az Oroszországba irányuló export a nemzetközi kereskedelembe kerülő mennyiség 11 százaléka. Az oroszországi zöldség- és gyümölcs-embargó érzékenyen érintheti az EU gombapiacát is. Oroszország a teljes importált gombamennyiség 92 százalékát szerezte be Lengyelországból az elmúlt három évben. A második legnagyobb uniós beszállító Litvánia volt, 1,6 ezer tonnával. Az idén ez az értékesítési csatorna augusztustól az EU számára hirtelen elérhetetlenné vált.

A KSH adatai szerint Magyarországon közel 20 ezer tonna a termesztett gomba mennyisége. A fejlesztési lehetőségeknek – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében gombatermesztő házak felújítása, létrehozása – köszönhetően a csiperkegomba termesztésének csökkenése megállt. Szakértők szerint a belföldi fogyasztás, valamint az export bővítése esetén a gomba termelése növelhető a következő években. Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti új pénzügyi időszakában a gombatermesztő kapacitás 50 ezer tonnára emelése a cél. A gombaágazatban elérendő célok között szerepel 60 gombatermesztő farm létesítése, 100 gombakomposzt-előállító és hőkezelő egység felépítése, 15 ezer tonna gombakonzerv készítésére alkalmas feldolgozói kapacitás létesítése.

A KSH adatai szerint 2014 első hét hónapjában 3,6 ezer tonna gomba került felvásárlásra, ami 15 százalékkal több a 2013. év azonos időszakában piacra került mennyiségnél. A friss fogyasztásra szánt gomba felvásárlási ára 12 százalékkal 397 forint/kg-ra, az ipari célú terméké 2 százalékkal 259 forint/kg-ra mérséklődött a vizsgált időszakban.

Magyarországon a fogyasztás 1,5 kg/fő/év körül alakul, elmarad az európai átlagtól. A lengyelországi csiperkegomba-fogyasztás 1,8 kg/fő/év, Olaszországban 2,7 kg/fő/év, az Egyesült Királyságban 2,9 kg/fő/év, Spanyolországban 3,5 kg/fő/év.

Az egyik legismertebb nemzetközi fogyasztásösztönző kezdeményezéshez („Go pink!/GOmba Pink!”) magyarországi cégek, illetve üzletláncok is csatlakoztak októberben. A rózsaszín tálcás gomba értékesítéséből befolyó bevétel egy részét rákellenes szervezeteknek ajánlották fel. A jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a gombafogyasztás ösztönzésére, hiszen a GfK Hungária Piackutató felmérése szerint az októberben megvalósuló külön kiskereskedelmi kampány ellenére a gombát csak minden második háztartás vásárolja.

Magyarország friss gomba külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, míg a feldolgozott gombáé negatív. A csiperkegomba kivitele 17 százalékkal 5782 tonnára nőtt 2014 első nyolc hónapjában az egy esztendővel korábbihoz képest. Az összes export fele Ausztriába, közel negyede Olaszországba irányult. Ausztriába 3 százalékkal 2,90 ezer tonnára, Olaszországba 4 százalékkal 1,32 ezer tonnára csökkent a kivitel. A szomszédos országok közül Romániába a tízszeresére (803 tonnára), Szlovákiába 13 százalékkal (239 tonnára), Horvátországba a háromszorosára (267 tonnára), Csehországba a négyszeresére (52,8 tonnára) emelkedett a kiszállítás a megfigyelt időszakban.

Magyarország gombakonzerv külkereskedelmi egyenlege javult az év első nyolc hónapjában 2013 azonos időszakához viszonyítva. Behozatalunk 9 százalékkal 1,65 ezer tonnára csökkent, kivitelünk 21 százalékkal 1,90 ezer tonnára emelkedett.

Az Európai Bizottság adatai alapján a gomba nettó termelői ára Lengyelországban 1,15 euró/kg-ról 1,18 euró/kg-ra, Spanyolországban 1,4 euró/kg-ról 1,51 euró/kg-ra emelkedett, ugyanakkor Hollandiában 1 ,42 euró/kg-ról 1,37 euró/kg-ra csökkent 2014 42-43. hetében az előző év azonos időszakához képest.

A bécsi nagybani piacon csak külpiaci, magyar és lengyel csiperkegomba szerepelt a kínálatban 201 4 44 hetében. Mindkét ország termékét hasonló áron kínálták, a magyarországit nettó 1,70-2,33 euró/kg, a lengyelországit 1,75-2,80 euró/kg áron. A Budapesti Nagybani Piacon a csiperkegomba ára az év első tíz hónapjában 447 forint/kg-ra nőtt az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. A laskagomba termelői ára 4 százalékkal 639 forint/kg-ra emelkedett a 2014. januártól októberig terjedő időszakban az előző év azonos hónapjaihoz képest. A budapesti fogyasztói piacokon a magyarországi csiperkegombát 500-600 forint/kg, a laskagombát 760-900 forint/kg áron kínálták a 43-44. héten. A megfigyelt üzletláncokban a termelői árak változásával ellentétes, azaz csökkenő tendencia figyelhető meg júliustól. A csiperkegombát 10 százalékkal alacsonyabb, 810 forint/kg átlagáron értékesítették 2014 októberében az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor a laskagomba fogyasztói ára 1040-1260 forint/kg körül alakult, nem változott számottevően egy év alatt.

Forrás: AKI PÁIR