Champ's mushroom

Listeriával szennyezett gomba Kanadában

A Champ’s Mushrooms június 7-én jelentette be, hogy Listeria monocytogenes baktérium szennyezés miatt ismeretlen mennyiségű, friss, mosott, szeletelt csiperkegombát hív vissza a piacról, amit legalább három kanadai régióban értékesítettek. A termék 680 g-os kiszerelésben és június 7-i minőségmegőrzési idővel került forgalomba.

A forgalmazás országos lehetett a Kanadai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (CFIA) álláspontja szerint. A hatóság pozitív eredménnyel záruló laborvizsgálatát követően rendelték el a termék visszahívását a polcokról. A hatóság által kiadott közlemény nem tartalmazza részletesen, hogy mikor és hol vették a mintát, illetve pontosan milyen mennyiségű termék érintett az ügyben.

Június 7-ig ezzel az üggyel kapcsolatban nem jelentettek megbetegedést a termék kiszállításával érintett Albert, Brit Columbia és Manitoba államokból. A CFIA megkezdte az üzem vizsgálatát és a Listeria fertőzés eredetének feltárását.

De mi is az a Listeria?

A Listeria egy gyakori, élelmiszerekben, talajban, növényeken, szennyvízben megtalálható baktérium. A Listeriának bárki, állat vagy ember egyaránt hordozója lehet, anélkül, hogy a jelenléte bármilyen tünetet, megbetegedést okozna.

A Listeria baktériummal szennyezett étel fogyasztása komoly megbetegedést okozhat, amit liszterózisnak nevezünk. Viszonylag ritkán fordul elő, de terhes nőkre, idősekre, vagy legyengült immunrendszerű személyekre nagyon veszélyes lehet. Súlyosabb esetekben vetélést, agyhártya gyulladást, vérmérgezést vagy akár halált is okozhat.

Hogyan fertőződhetünk meg?

A Listeria fertőzést elkaphatjuk a baktériummal szennyezett húsok, halak, tejtermékek, növények, zöldségek fogyasztásával. Az ételekbe a talajból, a vízből, trágyából, vagy akár egészségesnek tűnő háziállatokból is belekerülhet. Természetesen az élelmiszerek nem megfelelő, nem higiénikus kezelése a leggyakoribb ok.

Sok ember találkozik életes során a Listeria baktériumával, de csak kevesek lesznek ténylegesen betegek. A fő tünetei hasonlítanak a klasszikus ételmérgezés tüneteire, hirtelen kezdődnek: hányinger, hányás, görcsök, hasmenés, csillapíthatatlan fejfájás, székrekedés, tartós, magas láz.

A liszterózis antibiotikumokkal kezelhető, de csak abban az esetben, ha időben kiderül. A fertőzés jól kezelhető, de a korai felismerés nagyon fontos. Különösen a veszélyeztetett személyek pl. a terhes nők, idős, legyengült felnőttek esetében.

Forrás: The Packer