Romániában a gombafogyasztás az EU átlag negyede

A becslések szerint a romániai gombafogyasztás kb. 10%-kal csökkent az elmúlt évben, és alig éri el az EU-s átlagfogyasztás negyedét – állítja Eugen Băjenaru, a Román Gombatermesztők Országos Szövetségének (ANPCR) elnöke. Románia évente kb. 20.000 tonna gombát termel, 50 millió Euró értékben.

Az elnök elmondása szerint az export és az import kiegyenlített, nagyjából megegyező mennyiségű, az egy főre jutó éves termesztett gombafogyasztás pedig 1 kg körül alakul. Az erdei gombák gyűjtésének és tartósításának nagy hagyományai vannak Romániában, azonban a gyűjtött és otthon elfogyasztott vad gombák mennyiségéről nem áll rendelkezésre statisztikai adat.

„A román piacon a friss gombára van a legnagyobb kereslet, ami egyaránt megtalálható a piacokon és a szupermarketekben, a statisztika elsősorban a friss gombára vonatkozik. A két legismertebb termesztett gombafaj a fehér csiperke és a laskagomba.” – teszi hozzá az elnök.

A termelés kb. 10 %-os csökkenése annak tudható be, hogy több jelentős termelő szüntette be a termelést tavaly Nagyszeben, Bukarest, stb. környékén. A bezárás oka a egyre növekvő termelési költségek voltak, miközben az eladási árak folyamatosan csökkennek.  Emiatt a Szövetség az agrárminisztériumnál felvetette a pénzügyi támogatás lehetőségét, jelenleg az Európai Bizottság válaszára várnak.

Az EU átlag gombafogyasztása 4 kg/fő/év körül alakul. Băjenariu bízik benne, hogy ha a az ágazat megkapja a támogatást, van lehetőség a termelés volumen növelésére. Romániában mintegy 100 termelő foglalkozik gombatermesztéssel, a legnagyobb a Boglar Champ Zilahon, a V&V Iazul Srl, a Frankol Funghi Székelykeresztúron, a Natur Champ Bákóban és a Riva Food Conţeştiben.

Forrás: Mediafox