gomba gombatermesztés fehér csiperke mushroom growing cultivation

Gombatermesztés? – Tanácsok fiatal gazda pályázaton indulóknak

Hamarosan 2015-ben is benyújthatóvá válik a Fiatal Gazda pályázat, amiben lehetőségként számos agrárágazat mellett a gombatermesztés is szerepel. Nem is akármilyen lehetőségnek tűnik, hiszen a megpályázható üzemméretet tekintve a gombatermesztés kifejezetten magas támogatási aránnyal bír. Ennek láttán meglehetősen sokan tervezik, hogy a 20-40.000 Eurós támogatást gombaüzem indítására fordítják.

Mennyit lehet pályázni?

A megpályázható támogatási arányok a következők: 4-7 EUME üzemméret esetén 20.000 Euró, 7-10 EUME üzemméret esetén 30.000 Euró, 10 EUME üzemméret felett pedig 40.000 Euró. Ezt a gombatermesztés méreteire lefordítva a 4-7 EUME 100-160m2, a 7-10 EUME 160-230 m2 termesztőfelületet jelent. És itt kezdődik a probléma…

Minden induló vállalkozás sikerét alapvetően meghatározza az előállított termékre jelentkező piaci igény. Aki gombatermesztésben gondolkodik ma Magyarországon, annak tudnia kell, hogy a termeszthető gombák esetében két gomba termesztésére van értékelhető piaci igény: a csiperkegombára és a laskagombára. Más, termesztésbe vonható gombafajok, pl. a shiitake, ördögszekér-laskaqgomba, tőkegomba, tintagomba és gyógyhatású gombaként ismert fajok, pl. a pecsétviaszgomba, süngomba, bokrosgomba piaci igénye a nullával egyenlő, vagy néhány termelő biztosítja a hazai szükségletet. Nem beszélve a technológiai és szakmai nehézségekről: ezeknek az egzotikus gombák termesztésének nincs kidolgozott műszaki-technológiai háttere, sőt az alapanyagok, szaporítóanyagok beszerzési lehetőségei is korlátozottak, a termesztéstechnológia kiforratlan. Ezért véleményünk szerint aki ezen fajok termesztésébe fog, az sokat kockáztat, sokkal többet, mint amit egy ilyen kis pályázat financiális lehetőségei elbírnak. Aki ezt az utat választja, annak sok-sok kihívással kell majd szembenéznie.

Marad tehát a csiperkegomba és a laskagomba. Csiperkegombából ma Magyarországon évente kb. 25.000 tonnát állítunk elő, laskagombából ennek kb. 10%-át, kb. 2500 tonnát (aminek túlnyomó része exportpiacokra kerül).

Csiperkegomba termesztés

Nézzük először a csiperkegombát. A technológia kiforrott, az alapanyag ellátottság jó, a piaci igény jelentős (egy fiatal gazda méreteihez képest). A hazai termés túlnyomó részét fejlett, automatizált, holland típusú, ömlesztett polcos rendszerben állítják elő. Ennek az előállítási költsége alacsony, így a termék versenyképes a piacon, az ilyen rendszerben termelő cégek diktálják a piaci árat. Ezzel az árral igen nehéz versenyezni. Csak olyan termelők állják meg a helyüket a következő években, évtizedekben a csiperkegomba piacán, akik a nagyokhoz hasonlóan holland típusú rendszerben állítják elő a gombát. A zsákos, blokkos komposzton dolgozó pincés, vagy mindenféle felszíni házakban (átalakított tyúkólak, istállók, stb.) termelők hosszú távon nem fognak tudni gazdaságosan működni, minőségi terméket előállítani.

Méretgazdaságosság

A minimális üzemméret a gazdaságos termeléshez az úgynevezett 6 x 1 „kamionos” holland típusú, polcos farm, ami 6 x 280 m2 termesztőfelülettel bíró, szendvicspanel épület. Ez a rendszer ömlesztett komposztot használ és hetente kb. 7 tonna gomba termelésére képes. A 6 helyiség használata azért nagyon fontos, mivel a csiperkegomba termésciklusa 6 hét. Azaz ha folyamatosan ugyanolyan mennyiségű gombát akar a termelő a vevők számára biztosítani, akkor 6 teljesen külön vezérelt termesztőhelyiségre van szüksége. Amennyiben kevesebb helyiség áll rendelkezésre, akkor a 6 hetes termésciklus során lesznek olyan időszakok, amikor feleslege képződik, és lesz, amikor jóval kevesebb mennyiséget tud a termelő a piacra vinni, amit – valljuk be – az állandó vásárlók elég nehezen tolerálnak.

holland_gombahaz

Ez az a legkisebb üzemméret tehát, ami hosszútávon fenntartható és képes értékelhető profit termelésére. Ennél kisebb méretben, vagy hagyományos, zsákos-blokkos rendszerben a csiperkegomba termelése veszteséges. Egy ilyen 6 x 24 tonna komposzton termelő üzem bekerülési költsége 1 millió Euró körül van. Ez a fiatal gazdák által elérhető támogatáshoz képest óriási. Ehhez képest a fiatal gazda pályázatban a 10 EUME üzemméret esetében összesen 230 m3 termesztőfelület kialakítása szükséges, mindösszesen 40.000 Euróból, kb. 12 millió Ft-ból. Ez sajnos véleményünk szerint egy teljesen életképtelen méret, ötlet…

Laskagomba termesztés

Nézzük a laskagombát: a laskagomba termesztése egészen más technológia, itt a folyamatos termelés érdekében 10 db különálló helyiséggel kell terveznünk. Az alapanyag beszerzés megoldott, azonban a piaci igény jóval alacsonyabb, mint a csiperkegomba esetében. További nehézségeket okoz az, hogy a minimális üzemméret esetében az üzem bekerülési költsége 80-100 millió Ft felett van. Ez ismételten távol áll a fiatal gazdák által elérhető lehetőségektől.

A fentiek fényében minden fiatal gazda pályázónak azt tudjuk javasolni, hogy erősen gondolják át, hogy mibe fektetik az elnyert támogatást. A gombatermesztés egy technológia- és szaktudás igényes ágazat, ahol igen szép sikereket lehet elérni, de nagyot is lehet bukni…