Világszínvonalú gombatermesztő üzem nyílt Száron

2015 januárjában megindult a termesztés a Xilion Kft. szári telephelyén felépült új gombatermesztő létesítményében. A beruházást a Darányi Ignác EMVA kertészet korszerűsítése jogcímen elnyert 218 millió forintos támogatás tette lehetővé. Ez további 50 millió forinttal egészült ki az új technológiai berendezések beszerzéséhez.

Az 1992 óta gombaipar területén dolgozó cég kiemelt célja volt a lehető legegészségesebb élelmiszer előállítása. Ezt egy teljesen vegyszermentes termesztési módszer teszi lehetővé, amelynek során a fertőtlenítőszereket tiszta gőz váltja fel.

Az új üzemben a jelenleg elérhető legmagasabb színvonalú holland technológia került beépítésre, amelynek segítségével sok azelőtt kézi erővel végzett munka feledésbe merült. A gomba növekedéséhez szükséges ideális paraméterek irányítását központi számítógépes rendszer teszi lehetővé. A mintegy 3400 nm alapterületű új csarnoképületben 14 termesztőhelyiség, hűtők, a csomagoláshoz szükséges kiszolgálóhelyiségek, valamint szociális helyiségek is helyet kaptak.

Egyedülálló, egy kamionnyi alapanyag fogadására alkalmas termek teszik lehetővé, hogy a magyar vásárlóközönség minden nap frissen szedett gombához juthasson. Ugyancsak a kiemelkedő minőséget szolgálja a gyorshűtő, amely 10 raklap gombát hűt 2 Celcius fok alá 1 óra alatt. Ez által a Xilion Gomba termékek szavatossági ideje napokkal meghosszabbodik.

A gombatermesztőház pályázati úton elérhető források bevonásával valósult meg.

xilion

 

 


Xilion Kft.

Levélcím: 1224 Budapest, II. utca 7.
Telefon: +36 30 665-2041
E-mail: xilion@t-online.hu
Weboldal: www.xilion.hu