A cseh gombagyűjtők jó pénzt kereshetnek a jövőben

Köszönhetően egy új erdei gomba gyűjtési programnak a gyakorlott gyűjtők komoly összegeket kereshetnek Csehországban. A Radio Prague értesülései szerint a Dél-csehországi České Houby nevű cég felvásárlási programot indított és a gyűjtőktől származó erdei gombát továbbértékesíti a cseh szupermarketeknek.

A České Houby ügyvezetője, Jiří Stočes elmondta, idén indítják útjára kísérleti programjukat és majd kiderül lesz-e elegendő érdeklődő az erdei gomba értékesítésre.

A cégnek jelenleg két gyűjtőközpontja van, ahol a megszállott gombavadászok készpénzre válthatják termékeiket. 1 kg rókagomba átlagára 200 korona (2300 Ft). A vállalat két farmján Soběslavban and Nedvědicében emellett laskagomba termesztéssel is foglalkoznak, az éves termelés 1000 tonna körül mozog, a cég forgalma 200 millió Korona (2,3 milliárd Ft).

A České Houby majdnem minden nagyobb szupermarketnek szállít be az országban, a Kaufland kivételével, ami import lengyel gombát forgalmaz a cseh termelők legnagyobb bánatára. A cseh laskagomba ezen felül megtalálható még a holland, német és belga áruházak polcain is.

Forrás: European Supermarket Magazine