Gomba hozama és íze – kutatási összefoglaló

A nitrogén egy korlátozó tényező a komposztban, aminek mennyisége a komposzt összeállításával vagy dúsítással növelhető. Amíg a dúsítókat széles körben alkalmazza a gombaipar, addig nem teljesen tisztázott, hogy mi lenne az optimális dúsítás és a dúsítók hogyan befolyásolják a III. fázisú komposztot.

A HDC (Horticultural Development Company) egy olyan kutatási projekten dolgozik, amiben azt vizsgálták, hogy III. fázisú komposzt különböző dúsítókkal történő kezelése hogyan hat a gomba növekedésére, a termésátlagra, illetve a termés minőségére. A projekt célja az volt, hogy megértsük, hogyan táplálkozik a gomba a komposztból.

Az első évben négy különböző dúsító hatásainak elemzésével foglalkoztak: fehérje-, fehérje és lipid alapú, karbonsav alapú és ásványi mikrotápanyag alapú termékeket vizsgáltak, megfigyelték a dúsítás hatását a komposzt hőmérséklet változásaira. III. fázisú komposztban a fehérje alapú dúsítás szignifikánsan növelte a termésátlagot és a termőtestek sűrűségét. Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a termés minőségi javulására a komposzt összetétele is hatással van. A dúsítás nem változtatta meg a termés szárazanyag-tartalmát, és nem volt jelentős hatással a kalap színére.

A kutatás folytatásában további kísérletek következnek különböző dúsítókkal és molekuláris biológiai technikákkal vizsgálják a gomba génexpresszióját.