riberebro mushroom

Gombakonzerv kartell – 5,2 millió Eurós bírság a spanyol cégnek

Az Európai Unió 5,2 millió Eurós bírságot szabott ki a spanyol Riberebro konzervgyárra, mert részt vett egy, a gombakonzerv árát illegálisan manipuláló kartellben.

Elengedhetetlen, hogy az európai polgárok az élelmiszerekhez versenyképes áron jussanak hozzá.” – nyilatkozat Margrethe Vestager, az EU versenypolitikai biztosa, hozzátéve, hogy „a gombakonzerv kartell tevékenységével egész Európában befolyásolta a kiskereskedelmet.”

Ahogy korábban már írtunk róla az EU tavaly a kartellben aktívan részt vevő két céggel, a francia Bonduelle-el és a holland Prochamppal 32 millió Eurós bírság megfizetésével peren kívül megegyezett. A kartell harmadik résztvevője, a holland Lutéce csak azért tudta megúszni a felelősségre vonást, mert bejelentette a kartellt a hatóságoknál.

A Riberebro nem fogadta el a peren kívüli egyezséget. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve így tovább vizsgálta a kartellt és a spanyol céget, majd megállapította, hogy a cég megsértette a közösség szigorú versenyjogi szabályait. A bírság összegét 50%-kal, 5,2 millió Euróra csökkentették, mert a Riberebro a vizsgálat során együttműködött a hatóságokkal.

A kartell résztvevői 2010 és 2012 között a beszállítói tenderek bizalmas üzleti információit megosztották egymással, megállapodtak a minimális értékesítési árakban és volumenekben, illetve felosztották egymás között a piacot. Az Európai Bizottság megállapítása szerint ennek az volt a fő célja, hogy megállítsák a gombakonzervek árának csökkenését.

„A mai döntés hűen tükrözi a Bizottság azon elhatározását, hogy szankcionálja a kartelleket és bírságokat szabjon ki a kartellekben részt vevő vállalkozásokra.” – figyelmeztetett Vestager.

Ilyen esetekben az EU versenyjogi szerve által kiszabható maximális bírság a vállalkozások teljes nettó árbevételének 10%-át is elérheti.

További információk az ügyről a 39965-es ügyszámon érhetőek el a közösség versenyjogi oldalán.

Forrás: Europa.eu