Gombapiaci kitekintés

A legnagyobb növekedést az ágazatban az ázsiai országokban várhatjuk. A gombafogyasztás Kínában, Japánban és Indiában meglehetősen magas. Részben azért mert ezekben az országokban a termesztés fő iránya az egészséges és a biotermékek felé fordul, további a fogyasztói igények további növekedése várható. Európa a termesztett gombák legnagyobb piaca, a globális gombapiac mintegy 35%-át teszi ki. Ezen túl Észak- és Dél-Amerikában is a kereslet diktálja a piacot itt is robbanásszerű növekedés várható, Afrikában és a Közel-Keleten mérsékelten növekszik az ágazat.

Lengyelország fő exportpiaca továbbra is az Egyesült Királyság

A Brexitet követően az angol font bizonytalansága miatt a Nagy-Britanniába exportáló lengyel vállalatok áremelésre kényszerültek. A lengyel gombaexportőrök piaca Nagy-Britannia. Mivel azonban a kereskedelmi árakat többnyire éves keretszerződések szabályozzák, az exportőrök most szinte minden szállítmányon komoly veszteségeket szenvednek el. Nem minden brit importőr kész magasabb árat fizetni a lengyel gombáért. Annak ellenére, hogy ez a helyzet, az Egyesült Királyság továbbra is a legfontosabb piac lengyel exportőrök számára, a nagy fogyasztás miatt.

Nagy a kereslet az év minden napján, de szeptemberben és novemberben, az ünnepek előtt jelentős növekedés tapasztalható. A legtöbb, a brit piacra szállított gomba továbbra is a fehér- és a barna csiperkegomba. Exportőrök elmondása szerint a kínálat két évvel ezelőtt shiitake, enoki és shimeji gombával bővült ki. Az ázsiai gombamixek a brit piacon igen jó pozícióban vannak. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a növekedés nem a fehér csiperkegomba igény rovására történik.

A termesztett gombák mellett a vadon termő gombáknak is jó piaca van. Nyugat-Lengyelországban idén nyáron komoly szárazság volt, ami azt eredményezte, hogy a vadgombákból jelentős hiány alakult ki. Az exportőrök ezért Kelet-Lengyelországban, illetve a határ túloldalán, Litvániából és Ukrajnából kénytelenek gombát beszerezni, hogy ki tudják szolgálni az igényeket. Az erdei gombák szezonja augusztusban kezdődött és októberig tart.

Németországban rekordtermést várnak

A német gombapiac most viszonylag csendes, mivel most van az átmenet a nyári vadgomba szezon és a termesztett gomba dömping között. Ellentétben sok Nyugat-európai országgal Németországban a nyári időszak is mozgalmas volt. A karácsony előtti időszakra ismételten növekvő igényt várnak. A fehér csiperkén túl az egzotikus fajtákra, mint az ördögszekér laskagomba, shiitake, shimeji, süngomba is van kereslet. A németek gombakereskedelmi szövetségének véleménye szerint a németek jó évet zárnak, rekordtermés várható. A teljes termelés most először fogja meghaladni a 70.000 tonnát, ami 2015-höz képest 5.000 tonnás növekedést jelent. Ebből a mennyiségből 63.000 tonnát friss gombaként értékesítettek. Ami kevésbé jó hír, hogy bár a termelés növekedő tendenciát mutat, az árak enyhén, de stabilan csökkennek.

Az elmúlt 10 évben Németországban a gomba iránti kereslet folyamatosan stabil és ez alól az idei év sem kivétel. Mivel a fehér csiperke a fogyasztók számára alacsony kedvezően alacsony áron, egész évben frissen elérhető, így az egzotikus fajták térnyerése nincs számottevő hatással a termelésre. Bár a barna fajtákkal jelentős a verseny, a fehér csiperke uralja a termesztett gombák piacát. A piaci helyzetet a nagykereskedők számai jól illusztrálják: a heti 50 tonnás fehér csiperke forgalom mellett az egzotikus gombák piaca csupán 10 tonnát tesz ki.

Hollandiában elmaradt a nyári visszaesés

A gombapiac Hollandiában is az őszi szezonra készül. Hagyományosan a nyári időszakban csökken a kereslet, de idén ez nem így történt: elmaradt a nyári csökkenés és az árak mérséklődése. Az Egyesült Királyság Hollandia egyik legfontosabb exportpiaca, de – ahogy a többiekre is – a Brexit okozta font árfolyam ingadozás komoly aggodalmakat szült. Az elmúlt években a lengyel gomba által okozott nyomás hatására több holland gombaipari cég kénytelen volt egyesülni. Míg a múltban több száz gombatermesztő volt az országban, ma már csak mindössze 100 maradt. A holland piacon a barna csiperke a legfontosabb szereplő, bár a különleges fajták termesztése is fokozatosan növekszik. A korlátozott alapanyag-ellátás miatt a konzervgomba ára jelentősen növekedett az elmúlt években. A biogomba termesztésében hosszú távon nagy lehetőségek vannak, de a holland biogomba piaci részesedése továbbra is kicsi.

Belgium: munkaerőhiány várható decemberre

A belga gomba szektor erősen konszolidálódott az elmúlt években. A több mint 80 termelőből, akik aktívak voltak tíz évvel ezelőtt, körülbelül 30 maradt. A többségük Nyugat-Flandriában működnek, néhányan pedig a limburgi régióban. Kezdetben minden termelő viszonteladók felé értékesítette az árut, de a 80-as évektől ez egyre kevésbé volt jövedelmező. Sokan úgy döntöttek, hogy megpróbálják maguk értékesíteni a termékeiket. Míg Hollandiában közvetítőkön keresztül történik a gomba értékesítése, úgy Belgiumban ez már teljesen megszűnt, a belga gombatermesztők többsége egyben kereskedő is. A piaci ár adott, a termelők ehhez képest egy kicsit kevesebbet vagy többet tudnak keresni a gomba kilóján, a minőségtől és kínálattól függően. A belga gombaipar fő versenytársa is Lengyelország. Korábban a belga kereskedők jelentős mennyiségű lengyel gombát forgalmaztak, napjainkra azonban a helyi termékek jelentősége egyre fontosabb. Korábban az ár volt a piacot befolyásoló tényező, manapság a minőség kap több figyelmet. A kereskedők véleménye szerint egyre kisebb az árverseny.

Ebben az évben a gomba szezon egy hónappal később indul, mint a korábbi években. Normális esetben a piac szeptemberében kezd ismét erősödni, a hagyományos nyári visszaesés után; a rendkívül magas szeptemberi és októberi magas hőmérséklet miatt azonban ez nem történt meg október közepéig. A kereslet már komolyan növekszik, és ott valószínűleg komoly áruhiány várható.

A font 15%-os esése meglehetősen beszűkítette a belga gombaipar számára is a nagy-britanniai értékesítési lehetőségeket. Ezen a piacon hatalmas a verseny a lengyel gombával, azonban a lengyelek előnyösebb helyzetben vannak, mert a font és a zloty közötti árfolyam esés nem volt olyan hangsúlyos.

Az előrejelzések szerint komoly termékhiány várható a decemberi, karácsonyi időszakban. Ennek a fő oka az, hogy ebben az időszakban lehet a folyamatos munkához az állandó számú szedőt biztosítani.

A brit fogyasztók felfedezik az egzotikus gombákat

A brit piacon gombát értékesíteni könnyű, a kereskedelem stabil. A fehér csiperke a legnépszerűbb, de a barna csiperke piaca is egyre jobban erősödik. A brit deviza zuhanásának köszönhetően nagy a nyomás, de úgy tűnik, hogy a gombakereskedelmet nem rengette meg a piaci helyzet. A különleges gombák mutatnak némi növekedést, de a kereslet ezekre a termékekre még kicsi. A növekedés annak köszönhető, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelnek ezeknek gombáknak különböző TV-műsorokban. A fogyasztók szeretnek kipróbálni az új színeket és textúrákat. E gombák egy része vadon gyűjthető; másokat, mint a shiitakét és laskagombát sátrakban termesztik.

A tél közeledtével növekszik a gomba iránti kereslet az országban, de Nagy-Britanniában hagyományosan nagy a kereslet a gombára egész évben. A karácsonyi szezonban az egzotikus fajták piaca is növekvő tendenciát mutat. A nagy gombatermesztők állítása szerint Edinburgh és London környékén a nagyáruházak és a viszonteladók részére kb. 7 tonna egzotikus gombát értékesítenek hetente. Jelenleg a legnagyobb növekedést a shiitake értékesítésében tapasztalják. A shiitake termelők alig tudnak lépést tartani a növekvő kereslettel.

A fehér csiperkegomba esetében a kelet-európai import okozza a legnagyobb versenyt, de a „szedd magad” kiszerelésű termékek is egyre népszerűbbek.

A szárazság lassítja az ellátást Franciaországban

A vargánya (Boletus edulis) egy csemege Franciaországban. Azonban a száraz nyári hónapok és az országot sújtó aszály miatt kevés a vargánya a francia erdőkben. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mennyiség áll rendelkezésre a vendéglátás számára. Az ár a vargánya esetében 20 Euró, csaknem tízszer magasabb, mint a fehér csiperke ára, ami 2 és 3 közötti Euró kilónként.

Olaszország még több egzotikus gombát szeretne termeszteni

Bár a kínálat termesztett gomba esetében Olaszországban is stabil egész évben, a csúcsfogyasztás az őszi és téli időszakban zajlik. A piac rendkívül stabil mind a kínálat és az árak esetében, nem várható változás ebben az évben. A fehér csiperkegomba a leggyakrabban fogyasztott gomba Olaszországban. Ennek az ára 1,80 és 2 Euró között mozog kilónként. A laskagomba a második legnépszerűbb, amelynek ára 2,50 – 3 Euró kilónként. A harmadik és a negyedik a népszerűségi sorban a pioppino (déli tőkegomba) és az ördögszekér laskagomba, amelynek ára 9 és 4 Euro kilónként.

Az őszi időszakban Szardínián a különböző csiperkegombák és az ördögszekér laska népszerűsége növekszik. A kereslet csökken tavasszal, az érkező turisták ellenére. A legtöbb termesztő fehér csiperkét termeszt. A jövőben a tervek szerint kerül a pioppino, shiitake és laskagomba termesztését kívánják fejleszteni. Annak érdekében, hogy e gombák fogyasztását hatékonyan tudják növelni. átfogó promóciós kampányra lesz szükség.

A nagybani árak a római és a turini régióban 1,7-1,85 Euró között mozognak. Veronában a rókagomba ára 9-14 Euró kilónként, míg a venetói régióban a laskagomba 3,2 Euró, a pioppino 10 Euró, míg a vargánya elérheti a 25,5 Eurót is.

USA: nehéz időszak az erdei gombák piacán

Az idei szezon a vad gombák esetében nem sikerült túl jól az Egyesült Államokban. A nyár hosszú volt és száraz, a csapadék túl későn érkezett. Ennek eredményeként a rendelkezésre álló termés mennyisége a vártnál kisebb lesz. Jellemzően nagy gombagyűjtési körzetek: Montana, Kalifornia, Oregon és Washington államok. A szezon általában augusztusban kezdődik és október végéig tart. Sajnos a vadon termő gombák piacát teljes mértékben az időjárás határozza meg. A szakértők szerint az amerikai gombapiac igen bonyolult, főleg a fogyasztók kismértékű kulináris ismeretei miatt. A másik fő gond a vad gombák esetében a magas, 22%-os importvám. Az erdei gombák legjelentősebb importőrei Kelet-Európa és Dél-Afrika.

Az USA-ban legnagyobb mennyiségben a csiperkegombát termesztik. A 2015-16-os szezonban a termés mennyisége elérte a 461.000 tonnát. Ebbe a csoportba tartozik a fehér csiperke, a barna csiperke és a nagy nyílott, barna portobello is. A teljes termelésből a barna színváltozatok mintegy 18%-kal részesednek. A tavalyi évben a csiperke átlagára 2,4 dollár körül alakult kilónként.

A különleges gombák piacán itt is erősödés figyelhető meg. 2013-16 között az egzotikus gombák mennyisége 36%-kal növekedett, 9.350 tonnáról 12.750 tonnára évente. Ezen a kategórián belül a laskagomba és a shiitake együttesen kb. 80%-ot tesz ki. Az átlagár 7,88 dollár volt kilónként, ami 80 centtel több, mint az előző évben.

Az USA-ban a bio minősítésű gombák is egyre több teret nyernek. A teljes biogomba termelés 2015-16-ban elérte a 45.550 tonnát, a növekedés 49%-os volt, az előző szezonhoz képest. A biogomba kereskedelem 2/3-át a csiperkegomba teszi ki. Összesen a gombapiac mintegy 7 százaléka bio minősítésű termék.

A brazil piac meredeken emelkedik

A brazil gombakereskedelem a közelmúltban évente 20 százalékkal növekszik. A hazai termelés nagyjából lefedi a teljes hazai igényt, bár egy kis mennyiségben a kínai import is jelen van. A laskagomba és shiitake termelők szeretnék, ha a gombapiac növekedési ütemével együtt az ő termékeik iránti kereslet is folyamatosan nőne. Ezzel csak úgy tudnak lépést tartani, ha folyamatos beruházásokkal növelik a termőterület méretét. Összehasonlítva más zöldségekkel, a gomba egy kifejezetten drága terméknek számít Brazíliában.

Dél-Korea az exportot erősíti

A dél-koreai gombatermesztők egyre nagyobbak, így az árverseny is egyre kiélezettebb. Következésképp a kereskedőknek új, főleg tengeren túli piacokat kell meghósítaniuk. A hazai piac stabil és van lehetőség az exportra. A legfontosabb célpiacok Európa és Észak-Amerika. Dél Koreában sokféle gombát termesztenek, köztük laskagombát, enokit és shimeji gombát. Ezeket a gombákat Hollandia, Németország, Svájc, Spanyolország, Görögország, Ausztria, Lengyelország, az Egyesült Államok, Kanada, Indonézia, Vietnam és Ausztráliába felé exportálják. A meglévő piacokon túl keresik az új piacokat, mint például Vietnam és Indonézia, ahol fokozatosan növekszik az igény a koreai gombára.

Forrás: Rudolf Mulderijwww.freshplaza.com