Migrant mushroom picker in Canada. Photo: Reuters.com

Migránsprobléma Kanadában – kellenek a kétkezi munkások

A kanadai kormány az újonnan hozott, a külföldi munkavállalókat érintő foglalkoztatási szabályok elhalasztását tervezi. A Kanadába bevándorlók nagy része farmokon, gombafarmokon és a húsiparban helyezkedik el. Az új törvény okozta problémákra figyelmeztetik a vállalatok az ország vezetését. A munkaadók a 7,1%-os munkanélküliség ellenére is csak nagyon nehezen találnak munkásokat. Sok kanadai állampolgár idegenkedik a kétkezi munkától és a vidéki életmódtól és ez a trend feltornászta a munkabéreket és komoly hatással van a mezőgazdasági cégek termelékenységére.

MaryAnn Mihychuk munkaügyi miniszter a Reutersnek elmondta, hogy a nem régen megalakult liberális kormány elhalasztja az új foglalkoztatási törvény július 1-jei hatályba lépését. Ezt a jogszabályt még a korábbi konzervatív kormány alkotta, a lényege, hogy a cégek számára az alacsony képzettségű, külföldi munkavállalók számát 10%-ban maximalizálná. Ez az arány 2014-ben 30% volt, jelenleg 20%. Az intézkedés természetesen a gombaágazatot is érinti. A Highline Mushroomsnak idén tavasszal 72 gombaszedőjét kellett elbocsátania egy 2011-ben hozott törvény miatt. Ez a jogszabály kimondta, hogy a Kanadában dolgozó külföldi munkavállalók 4 évet dolgozhatnak az országban, utána legalább 4 évre haza kell térniük. Ez azt jelenti, hogy év végén a Highline Mushroom gombaszedőinek, többek között az ontairoi farmon dolgozó szedők 40%-ának kellett hazautaznia Jamaikába, Guatemalába és Hondurasra. Ez akkora problémát okozott, hogy a megtermelt gomba egy részét ki kellett dobni, mivel nem volt elég munkás, aki leszedje.

“Közel egy évig tart, hogy kiképezzük a dolgozókat úgy, hogy tudjuk menniük kell. Ha valaki négy évig dolgozik nálunk az már olyan, mintha családtag lenne.” – mondja Susan McBride a Highline személyzeti igazgatója. A betöltetlen álláshelyek száma a kanadai farmokon a munkaügyi hivatal adatai szerint 59.000 volt 2014-ben. Ennek 3/4-ét bevándorlókkal, külföldi munkavállalókkal töltötték fel. Ez a szám az előrejelzések szerint 2025-re 114.000-re fog növekedni. A megüresedett állások magas száma miatti termelési és kereskedelmi bevételek csökkenése már most 1,5 millió kanadai dollár (kb. 300 millió Ft) veszteséget okoz évente.

Forrás, kép: Reuters