Boglar Champ gombatermesztés, gomba

Vegyszermentesen az egészségért – Boglar Champ, Románia

Németi Gergely, Szilágy megyei vállalkozó mert nagyot álmodni: 2002-ben megalapította Románia első gombatermesztő üzemét Szilágynagyfalu községben, a Boglar Champot. A vállalkozás ma virágzik, ők adják az ország gombapiacának felét, a termelés tíz százalékát pedig külföldi piacon értékesítik.

Honnan jött az ötlet, hogy gombatermesztéssel foglalkozzanak?

Feleségemmel Magyarországon dolgoztunk ebben a szakmában, úgy gondoltuk, hogy itthon, Erdélyben is lenne jövője. Jelenleg Romániában a legnagyobb termelők vagyunk, az ország gombapiacának felét mi termeljük. A vegyszermentes biogomba előállításában cégünk az egyetlen a hazai piacon. A fertőtlenítés gőzzel történik, mely meggátolja a baktériumok és különböző betegségek szaporodását. Sajnos erre más termelők nem fektetnek nagy hangsúlyt, pedig az egészséges életmódra érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani. Fő célunk az, hogy a lakosságnak egészséges terméket állítsunk elő, és úgy gondolom, hogy hosszú távon a biogomba-termesztésnek van igazán jövője.

Milyen kapacitással működnek, hány alkalmazottat foglalkoztatnak?

Havi átlagban ezer tonna gombát termesztünk, melynek pozitív hozadéka, hogy míg korábban az áruházakban a lengyel gomba volt túlnyomórészt megtalálható, addig mára az import gomba mennyiségét sikerült öt százalékra csökkenteni. Jelenleg 360 alkalmazottat foglalkoztatunk, főként Szilágy megyei nőket. Lehetne gépesíteni a szedést, viszont az a technológia csak konzervgomba készítésére lenne alkalmas. Legfontosabb számunkra az, hogy az alkalmazottaknak kulturált körülményeket teremtsünk a munkavégzéshez. Azt valljuk, hogy jó csapat nélkül egyetlen vállalkozás sem tud jól működni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megbecsüljük az alkalmazottainkat.

Melyek a jövőbeli terveik?

A vállalkozást önerőből és banki hitelből építettük fel, jelenleg elértük azt a fejlettségi szintet, amikor egy időre meg szeretnénk állapodni. Nyilván vannak terveink a jövőre nézve, fontos előrelépést jelentene, ha a termesztéshez szükséges alapanyagot helyileg tudnánk előállítani, mivel jelenleg Magyarországról szerezzük be.

Mit üzenne a fiataloknak? Érdemes-e itthon jövőt tervezni?

Én csak biztatni tudok minden fiatalt arra, hogy itthon, Erdélyben tervezze jövőjét, hiszen a mi vidékünkön igenis van lehetőség arra, hogy megteremtsük a megélhetésünkhöz szükséges tőkét. Itthon sem nehezebb, mint külföldön, tudatosítanunk kell, hogy máshol sincs kolbászból a kerítés, a siker eléréséhez nem kell más, mint kitartás és akaraterő.

Forrás: RMDSZ