Adatkezelés nélkül nem megy – informatika a gombatermesztésben

A világon számtalan mezőgazdasági vállalkozás használ már különböző informatikai rendszereket a termelőmunka során keletkező adatok gyűjtésére, rendszerezésére, értékelésére. Általában ezek a rendszerek egyediek, egy adott ágazat működtetésére jelentenek professzionális megoldást, de természetesen ismertek tágabb keretek között használható, testre szabható informatikai alkalmazások is. A gombaiparban is számos nagy (főleg holland) nemzetközi cég (pl. FancomAEM, stb.) kínál a gombatermesztésből származó adatok gyűjtésére, elemzésére, felügyeletére informatikai megoldásokat. A modern gombatermesztés esetében ezek használata elengedhetetlen, az így begyűjtött adatok elemzése, használata a termesztés során nagyon sok tanulsággal szolgálhat a termelők számára.

Az informatikai rendszerek egy valós problémára kínálnak megoldást, hiszen még ma is nagyon sok olyan gombatermesztőt ismerünk, aki nem hogy informatikai rendszereket, automatizált vezérlést nem használ, de papír alapon sem dokumentálja, hogy mi történik a termesztőházakban… A HVG Tech rovatában megjelent cikkben a hazai gombaipar egyik legnagyobb cégének, a Korona Gombának kollégái nyilatkoztak. Az informatikai fejlesztések nagyobb hatékonyságot, ezáltal több termést, tervezhetőbb és növekvő piaci részvételt jelenthet – aki ezt hamarabb felismeri, az gyorsabban tud növekedni is. Ennek jó példája a Korona Gombaipari Egyesülés. A régiónk legnagyobbjaként működő gombatermesztő vállalkozás sikere annak is köszönhető, hogy a cég bevonta a munkájába a digitalizációt. Az alapvetően csiperke-, hagyományos laska-, illetve úgynevezett ördögszekér laskagomba-termesztést végző vállalat számára a digitalizáció végigkövethető gyakorlatilag az összes munkafolyamaton: a csiperkegombáknál használt szaporítóanyag gyártástól a gombakomposzt előállításon át a gombatermesztés folyamatáig.

Rácz Gergely, a vállalat műszaki mérnöke sorolja is: a szaporítóanyag gyártásában a sterilizálási technológia során nyomás- és hőmérséklet-értékeket mérnek szenzorok segítségével, melynek adatait nem csak tárolják, de számítógépes elemzéssel „a megfelelő visszacsatolás is biztosítható az előállított termék minőségéről”. A heti, több mint ezer tonna gombakomposzt előállítása során szintén szenzoros adatgyűjtést, erre épülő analízist, valamint távfelügyeleti rendszert működtetnek. Az ország legnagyobb, 45 ezer m2 termőfelületén zajló gombatermesztés is szenzoros mérésű: különböző paraméterekre (a levegő hőmérséklete, a komposzt hőmérséklete, CO2-szintje, relatív páratartalma stb.) szabályozható rendszerrel történik, mely hasonló előnyöket biztosít, mint a komposzt előállítása során. A távfelügyeleti rendszer pedig a termelésbiztonságot növeli.

Az idehaza rendhagyónak számító, elsősorban légtechnikai modernizáción alapuló fejlesztés Hollandiából származik, egy ottani szakmai túrán, ott látták be, hogy a gombapiacon is igaz: nagy volumenben csak az lehet sikeres, aki automatizálja a termelését. „A digitalizáció nélkül ez a lehetőség nem lenne adott” – mondta Rácz Gergely. A gépészmérnök szerint azonban ez egy hosszú tanulási folyamat eredménye, mert a technológusaiknak évekig kellett tanulniuk a szabályozók működését, „amihez türelmen, nyitottságon és némi műszaki érzéken túl nyelvtudásra is szükség volt”.

A megvalósítás technikailag nem, anyagilag viszont komoly kihívást jelentett, de miután üzembe elhelyezték a Koronánál az első ilyen szabályozót, már csak e technológiában gondolkodtak. Az már fel sem merült, hogy digitalizáció nélkül indulhatnának a további fejlesztések. A kisvállalkozásból így lett piacvezető vállalat a frissgomba-előállításban, a szaporítóanyag gyártásában pedig az egyetlen magyar tulajdonú vállalat a világon.

„Azt, hogy ebben mekkora szerepe van a digitalizációnak, nem tudom megmondani, de azt igen, hogy ilyen méretek mellett máshogy elképzelhetetlen volna a piaci igények kielégítése” – magyarázta Rácz Gergely. A Korona által használt technológia ma már mindenki számára elérhető, de a vállalat utóbbi években megszerzett előnyét (a termelés hatékonyságának extrém mértékű javítását, illetve a folyamatos adatelemzésből nyert tapasztalatokat) aligha lehet egykönnyen ledolgozni. Ráadásul ott épp a következő szintre lépnek: bevezetés alatt áll egy olyan egyedi fejlesztésű, komplex informatikai rendszer, amivel a szedési teljesítménytől kezdve a kiszállításig tartó összes logisztikai folyamatot valós időben nyomonkövethetővé és ellenőrizhetővé tesznek, ami különösen fontos a gyorsan romló friss gomba esetében. Így garantálhatóvá válik, hogy a leszedést követő 3-4 órán belül, +2 Celsius fokra hűtve, csomagolva, a diszkontláncok logisztikai központjaiba szállíthassák a termékeket. Ezt a tudást pedig árelőnyre lehet váltani a piacon.

Forrás: HVG