gmo gomba

Zöld utat kapott az első génmódosított csiperke az USA-ban

Az USA Agrárminisztériuma (USDA) úgy döntött, hogy nem nem kívánja szabályozás alá vonni a CRISPR–Cas9 módszerrel génmódosított (GMO) csiperkegombát. Ez a régen várt döntés azt jelenti, hogy ez a gomba termeszthető lesz anélkül, hogy végig kellene mennie a hatósági ellenőrzési eljáráson. Így ez lesz az első olyan CRISPR módszerrel génmódosított (GMO) élőlény, ami zöld utat kapott az amerikai kormánytól.

CRISPR – a forradalmian új eljárás

A génmódosítási technológia megnevezésének első tagja, a CRISPR egy mozaikszó, jelentése: “csoportos, szabályosan megszakított rövid palindróm ismétlések” (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), egy genetikai eljárás megnevezése. A második tag, a Cas9 annak a fehérjének a neve, ami ezt az módszert lehetővé teszi. A bonyolult részletekbe nem mennénk bele, a lényeg, hogy ez a módszer lehetővé teszi, hogy olcsón, könnyen, gyorsan különböző géneket módosítsunk. Bármilyen gént, bármilyen élőlényben, a baktériumoktól az emberig.

Yinong Yang, a Pennsylvania State University (Penn State) növénypatológusa fejlesztette ki ezt a fehér GMO csiperkegombát (Agaricus bisporus), ami ellenáll a barnulásnak. A fejlesztés azon gének módosítását célozta, ami a barnulásért felelős enzim, a polifenol-oxidáz (PPO) termelését kódolja. A gomba DNS néhány bázispárjának törlésével Yang sikeresen inaktivált a 6 PPO génből egyet. Így csökkenteni tudta a barnulást okozó enzim aktivitását 30%-kal. Yang GMO gombája azért tudta kikerülni az USDA ellenőrzését, mert a módosítás hatására nem kerül a gomba DNS-ébe vírus vagy baktérium eredetű idegen örökítőanyag.

Ilyen alsóbbrendű szervezetek örökítőanyagára volt szükség eddig minden génmódosításhoz a 80-90-es években. Ekkor kezdte az amerikai kormányzat elkezdeni kidolgozni a génmódosított élőlények ellenőrzésének, szabályozásának kereteit. Ezek az újabb génmódosítási módszerek, nem használnak idegen örökítőanyag hordozókat. Így alkalmasak lehetnek arra, hogy kiszorítsák a korábbi GMO módszereket. Yinong Yang már cégalapításon dolgozik, ami majd piacra dobhatja ezt a génmódosított (GMO) csiperkegomba fajtát. Azok a zöldségek és gyümölcsök, melyek kevésbé barnulnak, magasabb értéket képviselnek. Hiszen szeletelés után hosszabb ideig őrzik meg színüket, így hosszabb ideig eltarthatók. Ez elmúlt 18 hónapban biotechnológiai cégek már dobtak piacra génmódosított, a barnulásnak ellenálló almát és burgonyát.

Forrás: NATURE