harvinta basf mushroom gomba pókhálós cobweb

Új engedélyezett szer a pókhálós penész ellen!

Ahogy korábban írtunk róla, a BASF egy a szőlészetben engedélyezett hatóanyagot alapul véve kifejlesztett egy új növényvédő szert (Harvinta). Ez a termék képes hatékonyan képes a gombatermesztésben egyre gyakrabban előforduló és nagy károkat okozó pókhálós penész fertőzés megelőzésére.

A pókhálós penész az elmúlt egy évben már a shiitake termesztésben is megjelent, így mondhatjuk, hogy a probléma megoldása időszerű volt. A szer hatóanyaga a metrafenon és a szőlészetből már ismert Vivando néven került engedélyeztetésre a gombatermesztésben. Elsőként tavaly Franciaországban, az Egyesült Királyságban, majd szerte Európában megkapta az engedélyt.

Idén márciusban azonos hatóanyaggal Magyarországon is megkapta a forgalmazási engedélyt HARVINTA® néven. A HARVINTA® megakadályozza a pókhálós penészgomba (Cladobotryum mycophilum) spórájának csírázását, gátolja az appresszórium fejlődését, így a kórokozó nem tudja megfertőzni a termesztett gombát. Javasolt alkalmazása: Javasolt Sporgonnal kombinálva használni, a gombaölő hatás maximalizálása miatt. A Sporgont a hagyományos módon, a betárolást követő első öntözéskor 1g/liter/m2 koncentrációban kell kijuttatni. Majd a Harvintát a visszahűtést megelőző utolsó öntözéskor kell kipermetezni, 1 ml/m2, 150 ml vízben oldva. Természetesen a szer használható Sporgon kijuttatása nélkül is.

A Harvinta elérhető a Sylvan Hungária Zrt-nél: Dunaharszti Irinyi János utca 1., hungary@sylvaninc.com, Telefon: +36 24 491 194.