Otthon termett csiperke

A gomba termődoboz nem magyar találmány, ám hazai továbbfejlesztéssel már nem csak fehér kalapos csiperkegomba termeszthető otthon, hanem laska, shiitake vagy akár süngomba is.

A kilencvenes évek elején alakult Champex Kft. csiperkegomba termesztésre alakult családi vállalkozásként kezdte működését. A cég az export lehetőségeket kihasználva főként külföldre – Németország, Ausztria és Svájc- szállított nagy mennyiségben, különböző kiszerelésben friss csiperke, laska és shiitake gombát.

Vígh Dávid, a vállalkozás értékesítési menedzsere elmondása szerint már akkor is sok megkeresés érkezett a céghez az otthon termeszthető gombakultúrákkal kapcsolatban. „Mi akkoriban kizárólag friss gomba exportőrvállalkozás voltunk, ezekre az igényekre nem voltunk berendezkedve” – mondta a menedzser. Az ezredfordulóra az exportlehetőségek az akkori irreálisan erős forint és az élőmunkát sújtó állami terhek miatt fokozatosan beszűkültek, így a lengyel konkurencia sokkal jobb áron tudta a friss gombát kínálni az exportpiacokon.

Új üzletág

„Mivel talpon akartunk maradni, új üzletágat kellett kiépítenünk; ez lett a GOMBAJÓ nevű gomba termődoboz. Nyugat-Európában már korábban is készültek otthoni termesztésre kifejlesztett gombakultúrák, ám Magyarországon ez teljesen ismeretlen termék volt. A szakértelem megvolt hozzá, ám a piacot a nulláról kellett felépítenünk. 2004-ben a csiperkegomba-termődobozzal kezdtünk, a sikeres bevezetésre két-három évre volt szükség. 2008 őszén vezettük be legújabb, száz százalékban saját fejlesztésű termékünket, a laskagomba termőblokkot – ugyancsak dobozos formában.”

A fehér kalapú csiperkegomba termődoboz teszi ki az otthon termeszthető gombák eladási forgalmának kilencven százalékát – az értékesítést a nagy bevásárlóközpontokon keresztül zajlik. Kiépülőben van a külföldi értékesítési lánc is, Romániában már van forgalmazója a terméknek.

termődoboz csiperke laskagomba

Több lábon biztosabb

A vállalkozás több lábon áll: 1996-ban alapították Magyarország első liofilizáló (fagyasztva szárító) üzemét, ami még ma is a legkorszerűbb fizikai tartósító eljárásnak számít. A liofilizált gombák nagy részét a Champex Kft. levespor-gyártó cégeknek adja el.

Vígh Dávid szerint még nem sejthető a gazdasági válság gombapiacra mért hatása. „A termődobozokat tavasszal és ősszel, a kertészeti szezonnal egybevágóan lehet értékesíteni. Ősszel még nem éreztük az akkor kezdeti stádiumában lévő válságot, a tavaszi szezon csak most indul, számolunk a forgalom visszaesésével. Ennek kompenzálására próbálunk piacot bővíteni, a meglévő exportunkat erősíteni, illetve újat találni – ennek most kedvez a gyenge forint”.

Az elbocsátási hullám nem érinti a családi gazdaságot: „négyünkön kívül egy embert foglalkoztatunk folyamatosan, a lehető legkevesebb emberrel dolgozunk. A szezonális időszakokban alkalmi munkaerővel oldjuk meg a feladatokat. Ilyenkor az ügyvezető is beáll a gyártósorra, nincs hová szűkülnünk.”

Forrás: vallalkozoinegyed.hu