Laskagomba alapanyag-gyártó és feldolgozóüzem épül Romániában

Vraneca megyében, Năneşti településen egy laskagomba alapanyag gyártó üzem építésére nyert el Európai Uniós támogatást egy szövetkezet. Ez lehet az első ilyen jellegű üzem Romániában.

A beruházást uniós támogatásból valósítják meg, a projekt teljes bruttó költsége 4 millió euró. A beruházás egyaránt tartalmazza egy alapanyag gyártó és egy laskagomba feldolgozó üzem kialakítását is.

Az üzem építése már azért is nagy jelentőségű, mert eddig a román gombatermesztőknek az alapanyagot legegyszerűbben Magyarországról volt lehetőségük beszerezni. A helyi termeléssel a termesztők komoly költségeket takaríthatnak meg. Nem kétséges, hogy egy ekkora beruházás mindkét országban hatással lehet a laskagomba piacra.

Năneşti település ideális helyszíne egy ilyen gyártó egység kialakításának, hiszen nagy mennyiségben és olcsón hozzáférhető a búzaszalma, ami a legfontosabb alapanyaga a laskagomba szubsztrátum előállításának. Mindemellett Románia ezen térségének klímája ideális feltételeket teremt a gombatermesztésnek is.

Daniel Catalin Matei, a szövetkezet vezetője elmondta, hogy az alapanyag gyártást össze kívánják kapcsolni a termesztéssel és a feldolgozással. Az alapanyagot eladják a termelőknek, majd a letermett gombát visszavásárolják és feldolgozzák. Az export piacok lehetőséget nyújtanak erre, a friss és változatos formában feldolgozott termékeket biztosan el lehet adni. A beruházás tervezett átadása 2012 szeptembere, az üzemi termelés beindítását 2012 decemberére tervezik.

A szubsztrátum gyártáshoz szükséges alapanyag a szövetkezet tulajdonában álló, mintegy 1800 hektárnyi gabonatermő vidékről származik. Ebből kifolyólag közvetlenül, vagy közvetve a szövetkezet mind az 566 tagja részt vesz a beruházásban. Az önkormányzat a helyi adók elengedésével és egyéb kedvezményekkel támogatja a projektet.

Forrás: Ziare.com