Gyógyhatású gombával kísérletezik a diáklány

Létezik egy Brazíliából származó, mandulaillatú és -ízű, gyógyhatású gombafajta. Hasonlít a csiperkére, csak hosszabb a tönkje és nagyobb, barna kalappal rendelkezik. Biztató kísérletek folynak vele kapcsolatban a világban több helyen a rák megelőzésére, illetve gyógyítására. Ezer dollárba kerül kilója, szárítva. A gombafajtát Agaricus blazei-nek hívják. Ezzel a különleges élőlénnyel folytat termesztési kísérleteket egy fiatal tolnai egyetemista, Farkas Erzsébet, a budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának harmadéves hallgatója.

Amint a fenti leírásból is kitűnik, van fantázia ezen gomba termesztésében, ám Magyarországon még nincs meg rá a kidolgozott technológia. Az egyetemen több éve folyik ezirányú kutatás, a kísérletekbe tavaly kapcsolódott be a tolnai egyetemista. Azt mondja, ezt a gombát is a csiperkéhez hasonló módon, ugyanazon a komposzton lehet termeszteni, csak melegebb hőmérséklet és fény is kell neki. Nyolc különböző törzset hasonlítanak össze abból a szempontból, hogy melyiket lehet a leghatékonyabban, legjobb minőségben előállítani.

Tudományos diákköri munkájában (TDK) ezekről a kísérletekről számolt be, a tavaly őszi kari forduló után pályázott az idén április elején megrendezett országos TDK-konferenciára is. Kár lett volna kihagynia, hiszen a Keszthelyen rendezett megmérettetésen 1. helyet szerzett az agártudományi szekcióban a kertészeti tagozaton. Ezzel elnyerte a lehetőséget arra is, hogy pályázzon a legmagasabb hazai TDK-elismerésre, a Pro Scientia díjra.

Erzsébet élni fog ezzel a lehetőséggel is, azzal együtt, hogy nem kutatóként képzeli el a jövőjét. A gyakorlatban szeretne ugyanis dolgozni, talán nem meglepő: gombatermesztőként. Addig persze még van bő két éve az egyetemen, most be kell fejeznie a három éves alapképzést, majd a két éves mesterképzést. Ez minden bizonnyal nem jelent majd számára leküzdhetetlen akadályokat, hiszen nagyon jól megy neki a tanulás, a köztársasági ösztöndíj feltételeit is teljesítette.

Erzsébet szereti a gombát. A tányéron a laska a kedvence, változatos módokon elkészítve, de majd ha tervei szerint az egyetem elvégzése után hazajön, kezdeteben legalábbis csiperkét fog termeszteni, talán egy átalakított istállóépületben. Persze elképzelhető, hogy egyszer majd a gyógyhatású Agaricus blazei termesztésében szerzett ismereteit is közvetlenül hasznosíthatja.

Forrás: teol.hu