Vegyszermentes Ganoderma Fülöpjakabról

Már Magyarországon is hozzájuthat bárki a vegyszermentesen termesztett kínai pecsétviaszgombához. A gomba a legtöbb népbetegség gyógyítására alkalmas.

Európában egyedül Bács-Kiskun megyében, Fülöpjakabon termesztik vegyszermentesen a „csodaszert”. A gomba – egyebek mellett – erősíti a szervezet immunrendszerét, és a szakemberek szerint a kemoterápiás kezelések után csökkenti a káros mellékhatásokat.

Gyöngyösi Sándor két évig kísérletezett azzal, hogyan lehetne a kínai pecsétviaszgombát vegyszermentesen termeszteni. Európa más országaiban ugyanis ezt a gombát nem tudják biotechnológiai úton szaporítani. A fülöpjakabi gazda a táptalajba semmiféle kémiai anyagot nem kever.

„A saját földjeimen megtermett növények, illetve magvak darálmányát használom, amelyeket biotechnológiával termesztek: ilyenek lehetnek a csicsókaszár, kukoricaszár és maga a szemtermés” – mondja Gyöngyösi Sándor biogazda.

A gazda szerint a pecsétviaszgomba gyógyító ereje a spórában van. Gyöngyösi Sándor arra is rájött, hogy a spórával együtt kell a növényt megszárítani és ledarálni. Valóban vegyszermentes a fülöpjakabi biogazda gombája – mondja Sipos Tibor természetgyógyász. „Az emberi szervezetet felkészíti a stressz elviselésére, megerősíti a sejtes védelmi vonalat, és ezért ugyanaz az ártalom vagy külső negatív hatás jóval enyhébb belső károkat fog tudni okozni” – véli Sipos Tibor orvos-természetgyógyász.

Gyöngyösi Sándor most a lepketaplógombával kísérletezik, amit már jó eredménnyel alkalmaztak méhnyakrákos nőknél.

Vruba György gombaszakértő a hirado.hu-nak elmondta a pecsétviaszgomba hatóanyaga sok taplógombafélében is megtalálható. Sokat tehetünk az egészségünkért, ha a tölgyfákon található gombákat összegyűjtjük, bevizsgáltatjuk gombaszakértővel. A bevizsgált gombát felszeletelve megszáríthatjuk, és ebből lehet teát főzni, ami igen jótékony hatású és rendkívül olcsó egészségvédő szer.

A szakértő hangsúlyozta a pecsétviaszgomba legfontosabb hatóanyaga a poliszacharid, ami legjobban a micéliumból és a gombatestből vonható ki. Napi 2-8 gr bevitelével sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A legegyszerűbbe és a hatóanyagot legkevésbé károsító módszer a felhasználásra, ha a gombát felszeleteljük, szárítjuk és így főzünk belőle lassú tűzön teát. A kb. tucatnyi szeletből fél óra alatt nyert főzetet visszahűtjük és elkortyoljuk – ismertette a felhasználás egyik lehetőségét a szakértő.

Forrás: MTV-Híradó