Gombatermesztést támogató rendszer

A XXI. században, a digitális technika aranykorában, generációnk kivételes helyzetben van. Navigációs rendszerrel és okostelefonnal manapság szinten minden magánember rendelkezik. Az eszközök egyre növekvő teljesítménye lehetőséget ad újszerű, szűkebb értelemben vett felhasználási területeiken túlmutató alkalmazásra is. Így a kis- és középvállalkozók számára is könnyedén elérhetőek napjaink legújabb technológiai vívmányai. A Távgazda rendszerek is jórészt ezeket az eszközöket használják fel. Az egymást követő innovációk merőben új utakat nyitnak meg a növény- és gombatermesztés területein is. Érdemes figyelmet fordítani a digitális trendek által nyújtott lehetőségekre, amelyek nagyban befolyásolhatják az adott termelő piaci versenyképességét.

Abban talán mindannyian egyetérthetünk, hogy drága kincs az információ. A kiváló szaktudás vagy az évek alatt felhalmozott tapasztalat nélkülözhetetlen elemei egy vállalkozásnak. De vajon mi a helyzet az információval? Az üvegházak, termesztőházak rengeteg hasznos információval látják el a tulajdonosokat, elősegítve ezzel a termesztést, növelve a hatékonyságot, könnyű vezérelést biztosítva a gondozáshoz. Az információk begyűjtésére természetesen érzékelők felszerelésére van szükség. Ezek segítségével lehetővé válik a hőmérséklet értékek monitorozása, beltéri- és kültéri páratartalom megfigyelése, beltéri szén-dioxid értékek nyomon követése , valamint az összes rögzített érték megjelenítése lokális kijelzőn, de akár  helyi memórián is tárolhatjuk őket.

Hogy ez mit is jelent pontosan? Az adatok útjának csak a képzelet – illetve a megrendelő – fantáziája szab határt. A mért értékeket tetszés szerint mobiltelefonon, vagy akár interneten keresztül is elérhetjük. Lehetőség van grafikonos megjelenítésre, az adatok eltárolására lokális vagy hálózati adattárolón. Teljesen személyre szabható, hogy a mérhető adatok közül melyek jelentenek a termelő számára értékes információt. Ezek könnyedén a termesztés különböző fázisaihoz igazíthatóak. Az adatkommunikáció kétirányú, azaz nem csak vizsgálni lehet a mért értékeket, hanem négy, egymástól független kimeneti funkción keresztül vezérelhetőek is az egyes elemek (pl.: fűtés, hűtés, szellőztetés a relatív páratartalom függvényében, szellőztetés a CO2 függvényében ). Mindez optimális körülményeket biztosít a termesztés különböző folyamataihoz, minőségbeli és mennyiségbeli növekményhez juttatva a termelőt.

Távgazda – Gombatermesztést támogató rendszer ismertetése –  Négy különböző beltéri hőmérsékleti érték mérése, ezek átlagának számítása. Beltéri és kültéri relatív páratartalom mérése. Beltéri CO2 mérése Európában innovációs díjat nyert CO2 szenzor használatával. Minden mért adat megjelenítése helyi kijelzőn. Alap funkció, hogy a felhasználó a vezérléshez az adatok határértékeit saját maga tudja megszabni, ezzel irányítva a fűtést, hűtést, szellőzést. Mindemellett kívánság szerint az adatok mobilkommunikációs eszköz segítségével az internetre küldhetőek, és ott kiértékelhetőek a helyi memóriába történő mentésen túl. Természetesen az adatküldés, a helyi memóriába való mentés és a szenzorok értékeinek lekérését a megrendelő bármikor módosíthatja saját eszközén!

Vincze Gábor

info@tavgazda.hu

www.tavgazda.hu