Kínai gombaüzem épül Kalocsán?

Török Ferenc, Kalocsa polgármestere kínai útján szándéknyilatkozatot írt alá a Shenzhen-i You Yuan Industrial Co. LTD képviselőjével, egy korszerű mezőgazdasági termelési bázis kialakításáról az érseki székhelyen.

Török Ferenc polgármester július elején Kalocsán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a szándéknyilatkozat szerint elfogadják és támogatják, hogy a You Yuan vállalat befektetésével és építésével létrejöjjön egy gomba és zöldségtermelő bázis Kalocsán, amelyet egy 200 ezer négyzetméter területű ipari terület megvételének előkészítésével segítenek. A kínai fél az első ütemben egy ötmillió eurós, azaz több mint 1,3 milliárd forintos beruházást tervez, amelyet később bővíteni fog.

A kínai cég előzetes elvárásai szerint az első évben kétmillió eurós árbevételre számít, amelyet a harmadik év végén szeretnének nyolcmillió euróra emelni – fűzte hozzá Kalocsa első embere. A mezőgazdasági bázis a kezdetekben 150 fő helyi alkalmazottat, a második évben 250 főt, a beruházási ütem végére pedig 300 főt kíván foglalkoztatni.

A polgármester elmondta: a tervek szerint a területet még ebben az évben megveszik. Emlékeztetett arra, hogy Kína gombafogyasztása és gombatermelése meghatározó része az ottani étkezési szokásoknak valamint a mezőgazdasági kultúrának. Már a kínai delegáció előzetes kalocsai látogatása kapcsán felmerült, hogy egy olyan egyedi, üvegházas mezőgazdasági technológián alapuló gombatermesztés kialakítása, mely bázisa lehetne az európai piacoknak.

Közlése szerint, a látogatás során a mezőgazdasági kapcsolatok kiépítése valamint a megújuló energiával összefüggő fejlesztések mellett a turisztikai és kulturális együttműködések lehetőségéről is tárgyaltak. A kalocsai delegáció és a kínai fél megegyezett abban, hogy a 16 milliós Shenzhen Baoan kerületével testvérvárosi megállapodást készítenek elő, melyet még ebben az évben aláírnak. Shenzhen, a volt brit gyarmat Hong Kong közvetlen közelében fekszik. A város 30 évvel ezelőtt még egy kis halászfalu volt, mára azonban 16 milliós metropolisszá nőtte ki magát.

A napokban a hír komoly szakmai felzúdulást keltett, a hazai termesztők nem nézik jó szemmel az üzem épülését. Több magyar gombatermesztő is megkereste Kalocsa polgármesterét az elmúlt hetekben, hogy kifejezze aggodalmát az érseki városban létrehozni kívánt kínai gomba- és zöldségtermesztő üzem kapcsán.

Időközben a városban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy kínaiak lepik el Kalocsát, és ők dolgoznak majd a gyárban. A városvezető cáfolta a rémhíreket. Sőt elmondása szerint abban is megállapodtak új partnerükkel, hogy a kínai fél helyi kivitelezőkkel és alapanyag-beszállítókkal valósítja meg a beruházást.

„A bennünket megkeresők többségében attól tartottak, hogy beszűkítjük a piacukat, de akadt olyan vállalkozó is, aki már most az esetleges lehetőségeiről kért tájékoztatást” – mondta Török Ferenc polgármester.

Török szerint a vállalkozók többségét meg tudta nyugtatni azzal a ténnyel, miszerint a kínai befektetők saját, Magyarországon eddig nem termesztett, javarészt a kínaiak által kedvelt gombafajokat nevelnének majd az érseki város ipari parkjában.

Forrás: baon.hu