Könyvajánló: Győrfi Júlia – Gombabiológia, gombatermesztés

Minden, amit a termesztett gombákról tudni lehet – így foglalható össze annak a több száz oldalas szakkönyvnek a tartalma, amely a Mezőgazdasági Könyvhónap alkalmából jelent meg a közelmúltban.

Az a tudományos, technikai és technológiai fejlődés, amely a világ gombatermesztésében az elmúlt közel három évtizedben a termesztett gombák területén bekövetkezett , indokolttá tette egy új tankönyv megjelentetését. A könyv szerkesztője arra törekedett, hogy a fejezetek megírásához megnyerje a legnevesebb hazai szakembereket. A szerzőgárda tagjai egyetemi oktatók és kutatók, vagy a felsőoktatásban is jártas kutatók, akik a gyakorlattal is szoros kapcsolatot ápolnak. A különböző fejezetek lektorálását az adott terület neves képviselői vállalták.

A kiadvány 15 fejezetre tagozódik. Külön fejezet foglalkozik a gombák biológiájával, táplálkozási értékeivel és különböző gyógyhatásaikkal. Megismerhetjük a gombaipari kutatások molekuláris biológiai módszereit. Áttekintést kapunk a gombafajok termesztéséről a világban, olvashatunk a magyar gombatermesztés történetéről és a gombák szaporítóanyagának, a csírának a készítéséről.

Három terjedelmesebb fejezet foglalkozik a legfontosabb fajok (csiperkegomba, laskagomba és shiitake) termesztésével. A csiperkegomba-, laskagomba- és shiitake-termesztés technológiáinak ismertetése révén a szerkesztő őszintén reméli, hogy a gombatermesztők is új ismereteket merítenek a könyv tanulmányozásával. Említést kap néhány egyéb gomba (Agericus blazei, ördögszekér laskagomba, pecsétviaszgomba, stb.) termesztési lehetősége is de a szarvasgomba-termesztés rejtelmeibe is betekintést nyer az olvasó.

A színes mellékletben található 67 kép elsősorban a kórokozók és kártevők megismerését segíti, de helyet kaptak benne a különleges – bizonyos szempontból újdonságnak számító – gombafajok fotói is. Ez a könyv nem csupán egyetemi tankönyv, hanem azt a gombatermesztők is sikeresen használhatják.