Laskagombát kapnak a rászorulók Kamuton

Korábban már írtunk arról, hogy a békési kis faluban, Kamuton közmunkások segítségével laskagomba termesztésbe kezdett az önkormányzat. Most mintegy 160-180 kilogramm saját termesztésű gombát osztott ki a nehéz helyzetben élő családok között a közelmúltban a kamuti önkormányzat. A kezdeményezést kifejezetten jól fogadták a helyiek.

Kamuton a község vezetése úgy döntött, hogy a tavaly elkezdődött Startmunka program kistérségi mintaprojektjében is a mezőgazdaságra helyezi a fő hangsúlyt. A kezdeményezés tavaly ősszel indult, s a gomba éppen azért is került képbe, mert az az évnek ebben a szakában is megterem. A projekt első lépéseként felújították az egykori tejházat, ami színteréül szolgál a termesztésnek. Az előkészületekben egy-egy agrárszakember és gombaszakértő is részt vett, miközben az önkormányzat több mint hatvan zsák laskát vásárolt.

A fejlődésre öt közmunkás asszony figyelt és figyel most is folyamatosan, illetve biztosítja a nap 24 órájában a megfelelő hőmérsékletet. Balog Imréné polgármester lapunknak elmondta, hogy már az első termés is jó eredményeket hozott, hiszen mintegy 160-180 kilónyi laskát sikerült „leszüretelniük”.

Az önkormányzat az élelmiszerbanktól kapott lista alapján a 300 leginkább rászoruló családnak juttatott a gombából: kaptak belőle gyermeküket egyedül nevelő szülők és csemetéik, nagycsaládosok, rossz anyagi körülmények között élők, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű emberek. Akadtak, akik először meglepve, sőt tamáskodva fogadták a meglepetést, de ez az érzés hamar elszállt, s mindenki örömmel készítette el a tápláló laskát, amiből a legtöbben gombapaprikást és gombás aprót főztek. A visszajelzések kedvezőek, már sokan várják az újabb „szállítmányt”.

Külön érdekesség, hogy bár a közmunkások szerződése átmenetileg lejárt, vállalták, hogy önkéntesen továbbra is gondozzák a gombát. Várhatóan azonban hamarosan újra munkában végezhetik ezt a tevékenységet.

Balogh Imréné hozzátette: idén is tovább szeretnék folytatni a gombatermesztést. Ezután is elsősorban a laskára helyezik a hangsúlyt, de szóba került a csiperke nevelésének elkezdése is. Sőt, az önkormányzatnak további tervei is vannak. Egy területen már tavaly hozzá is fogtak a krumplitermelésének előkészítése is, a burgonyából szintén a rászorulókat támogatnák a községben. Várhatóan hamarosan egyébként mintegy 30 közmunkás dolgozik majd a Startmunka projektben.

Forrás: BEOL.HU